Πόσα γνωρίζουμε για την Αγια-Σοφιά;

Πόσα γνωρίζουμε για την Αγια-Σοφιά;

Κύριε διευθυντά

Με λύπη διαπίστωσα ότι τα παλιά φύλλα της «Καθημερινής» ήταν γεμάτα δυναμισμό και υποδείξεις, κυρίως για τα εθνικά θέματα, ενώ τα σημερινά φαντάζουν άτολμα μπροστά τους. Βλέπω πως μερικές φορές οι αναγνώστες σας είναι πιο προβληματισμένοι από τους δημοσιογράφους σας. Συμφωνώ απόλυτα με τους αναγανώστες σας κ. Γερ. Δώσσα και Μιχ. Λιώση και αισθάνομαι κι εγώ θλίψη να βλέπω τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να ξεναγείται στην Αγία Σοφία και να στέκει αμίλητος. Επρεπε να πει ότι ο ίδιος ως Ελληνας γνωρίζει πολύ καλά πόσα πολυκάντηλα έχει ο κεντρικός πολυέλαιος όπου στεκόταν ο κάθε αυτοκράτωρ κατά τη στέψη του, από πού έφεραν τις μαρμάρινες κολόνες, πόσες άγιες εικόνες υπάρχουν και πως νομίζει ότι ακούει να ψέλνει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης ακόμα και σήμερα.

Οσο για το ερώτημα σε ποιον ανήκουν οι καλλιτεχνικοί θησαυροί, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ανήκουν σ’ αυτούς που τους δημιούργησαν. Ειδικότερα ο κρατήρας του Ευφρονίου ανήκει στους Ελληνες, γιατί το γράφει επάνω του ότι «Ευφρόνιος εποίει» και «Ευξίθεος έγραφσεν». Η Ελλάδα έπρεπε να τον διεκδικήσει και όχι η Ιταλία.

Αλεξανδρα Καραβια-Λαμπαδαριδου, Αγία Παρασκευή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή