Διαχρονικό «ευχαριστώ» στους ευεργέτες

Διαχρονικό «ευχαριστώ» στους ευεργέτες

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας την τεκμηριωμένη επιστολή του κ. Σ. Γλύκα (φ. 26 Ιαν. 2019) όπου εύστοχα σχολιάζει την ανάπτυξη με τις αντιλήψεις κρατισμού/μαρξισμού, κάνει αναφορά σε εθνικούς ευεργέτες χάρη και στη βοήθεια των οποίων η χώρα μας επέτυχε την ανεξαρτησία της και συγκροτήθηκε σε κράτος.

Επειδή η λίστα των αναφερομένων ευεργετών είναι ελλιπής, θεώρησα σκόπιμο, ως Ηπειρώτης, να μου επιτραπεί η συμπλήρωσή της με τους: Γεννάδιο Ι. (Γεννάδειος Βιβλιοθήκη), Δομπόλη Ι. (Καποδιστριακό Παν/μιο), Οκα Μετσοβίτη, επαίτη (στο πουγγί του βρέθηκε ένα τάληρο με την αφιέρωση «τούτο για το Παν/μιο»), Ζωγράφο Χρηστάκη (Ζωγράφειο Μέγαρο, Βιβλιοθήκη, Γυμνάσιο, Παρθεναγωγείο, ενίσχυση Θεολ. Σχολής Χάλκης), Αδελφούς Ζωσιμάδες (ενίσχυσαν τη Φιλική Εταιρία, τον Αδ. Κοραή, τον Ι. Καποδίστρια – με την εκτύπωση χιλιάδων βιβλίων, Ελληνική Βιβλιοθήκη με την επιγραφή «Φιλοτίμω δαπάνη αδελφών Ζωσιμάδων παιδείας ένεκα των την Ελλάδα φωνήν διδασκομένων», Ζωσιμαία Σχολή, Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Βιβλιοθήκη, Γηροκομείο, Πατμιάδα Σχολή και Ορφανοτροφείο Πάτμου), Καπλάνη Ζώη (χρηματοδοτεί νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία), Μπάγκα Ιωάννη (ων εν ζωή, αφήνει όλην του την περιουσία στο ελληνικό δημόσιο κρατήσας μόλις 500 δρχ. μηνιαίως, ενώ το 1889 παραδίδει στον πρωθυπουργό Χαρ. Τρικούπη 3.000.000 δρχ. προς ενίσχυση του δημοσίου), Αδελφούς Ριζάρη (Ριζάρειος Σχολή, ενίσχυση Φιλ. Εταιρίας –ο Μάνθος συμμετείχε με το ψευδώνυμο Πρόθυμος– «καμιά σχέση με τους προθύμους της σημερινής Βουλής…».

Ο Γεώργιος γράφει στον Αδ. Κοραή: «Επειδή, επιθυμώντας να ίδωμεν την πατρίδα ελευθέραν απωλέσαμεν τον καιρόν μας να έχομεν κληρονόμους, αφήνομεν αυτήν κληρονόμον μας»), Γεώργιο και Σίμο Σίνα (Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Οφθαλμιατρείο, Μητρόπολη, Χορηγοί και ιδρυτές κοινωφελών ιδρυμάτων), Γεώργιο Σταύρο (ιδρύει και διοικεί την Εθνική Τράπεζα, μυείται και χρηματοδοτεί τη Φιλική Εταιρία, χρηματοδοτεί και ιδρύει κοινωφελή ιδρύματα, συνδράμει τον Αδ. Κοραή και τον Ι. Καποδίστρια στις προσπάθειές τους για την παιδεία, φέρνει όπλα, πολεμοφόδια και τρόφιμα στην Ελλάδα), Νικόλαο Στουρνάρα (ενισχύει Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο, Οφθαλμιατρείο και «ό,τι ήθελε περισσέψει στο ελληνικό δημόσιο».

Η σύζυγός του Εριέτα ομού μετά της Ελένης Τοσίτσα δωρίζουν το οικόπεδο για την ανέγερση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου). Επίσης, συμπλήρωση επιστολής 9 Φεβρ. 2019 κυρίας Αδάμη με τίτλο: «Το ΕΜΠ, το Μουσείο»: Χατζηκώστας Γεώργιος (ενισχύει τον αγώνα της ανεξαρτησίας, ιδρύει νοσοκομεία  – Ιωάννινα και Μεσολόγγι, το Ελληνικό Σχολείο, το Οικοτροφείο Χατζηκώστα και ενισχύει ιδρύματα για φτωχούς και αδυνάτους).  Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου αν οι σύγχρονοι ευεργέτες Αριστ. Ωνάσης και Στ. Νιάρχος έχουν ανακηρυχθεί εθνικοί ευεργέτες. Αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, καιρός είναι να γίνει. Είναι χρέος της πολιτείας να το πράξει χωρίς καμία απολύτως χρονοτριβή.

Παν. Καρακατσουλης, Ομότ. καθ. Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή