Ηταν τα μποφόρ πολλά και χάθηκε το «Ψ»

Ηταν τα μποφόρ πολλά και χάθηκε το «Ψ»

Κύριε διευθυντά

Μας έχει βοηθήσει ο καλός Θεός και δεν επισκέπτονται τη χώρα μας τυφώνες και κυκλώνες. Εχουμε βέβαια τον χειμώνα χιόνια, βροχές και ισχυρούς και καμιά φορά θυελλώδεις ανέμους. Επαναλαμβανόμενα καιρικά φαινόμενα, όπως και οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μελτέμια το καλοκαίρι, αιώνες τώρα.

Δεν γνωρίζω τον λόγο, αλλά άρχισαν και εδώ οι μετεωρολόγοι να δίνουν γυναικεία και ανδρικά ονόματα σχεδόν σε κάθε χιονόπτωση ή βροχόπτωση, όπως γίνεται με τους φοβερούς και καταστροφικούς τυφώνες και κυκλώνες, με αλφαβητική σειρά. Και πριν τελειώσει ο χειμώνας, μας τελείωσε το αλφάβητο και φθάσαμε στο «Ω», και εγεννήθη η «Ωκεανίς». Παρελείφθη όμως το «Ψ». Διαβάσαμε στο φύλλο της «Καθημερινής» του Σαββάτου 23-2-2019: «Η κακοκαιρία “Ωκεανίς” (όπως φαίνεται αποφεύχθηκε τεχνηέντως ο σκόπελος του γράμματος «Ψ») θα υπάρξει ήπια, τουλάχιστον για την περιοχή της πρωτεύουσας…».

Δεν γίνεται κατανοητό ποιος σκόπελος υπήρξε ως προς όνομα που να αρχίζει από «Ψ» και κατάφεραν να τον αποφύγουν οι μετεωρολόγοι μας. Επειδή τους αρέσει να χρησιμοποιούν αρχαιοελληνικά και μυθολογικά ονόματα, τους δίνω μερικά που βρήκα στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ελευθερουδάκη: «Ψαμάθη» (Νηρηίδα της μυθολογίας μας), «Ψαμμήτιχος» (τύραννος της Κορίνθου), «Ψαύμις» (ολυμπιονίκης από την Καμάρινα της Σικελίας), «Ψίαξ» (αρχαίος αγγειογράφος), «Ψάπφα ή Ψάπφω» (αιολικός τύπος του ονόματος Σαπφώ), «Ψυχή» (μυθολογικό πρόσωπο συνδυασμένο με τον Ερωτα). Επειδή είναι βέβαιο ότι θα ξαναχιονίσει και θα ξαναβρέξει και τον επόμενο χειμώνα και θα δώσουν οι μετεωρολόγοι μας ονόματα στα φαινόμενα, ας δώσουν ένα από τα παραπάνω, όταν έλθει η σειρά του «Ψ», για να μη χρειαστεί να αποφύγουν τεχνηέντως τον σκόπελό του. Αν πάλι τους φαίνονται δύσκολα και άγνωστα, ας κάνουν μια παρέκκλιση ως προς τη χρήση ανδρικών και γυναικείων ονομάτων και ας χρησιμοποιήσουν το «ψύχος», το «ψόφος», ακόμη και το «ψυγείο». Θα είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωση.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή