Ο ευνουχισμός των αλόγων, η κτηνωδία ανθρώπων και η ρήση Ντοστογιέφσκι περί Θεού

Ο ευνουχισμός των αλόγων, η κτηνωδία ανθρώπων και η ρήση Ντοστογιέφσκι περί Θεού

Κύριε διευθυντά

Οι παλαιότεροι εξ ημών, προερχόμενοι από την επαρχία, θα θυμούνται ότι όλες οι γεωργικές εργασίες και οι μεταφορές γίνονταν με τα άλογα. Αργότερα μπήκαν στη ζωή μας οι μηχανές (αυτοκίνητα, τρακτέρ κ. λπ.) και αντικατέστησαν τα συμπαθέστατα αυτά ζώα. Τα αρσενικά όμως από αυτά, για να είναι χρήσιμα, έπρεπε να ευνουχιστούν διότι διαφορετικά ήταν ατίθασα και επικίνδυνα, ιδιαίτερα στη θέα μιας φοράδας, ωθούμενα από το ένστικτό τους, τραβούσαν με βία προς τα εκεί με κίνδυνο να σύρουν τον αγωγιάτη τους.  Τα καημένα τα άλογα δεν διαθέτουν λογική και κάνουν ότι τους λέει το ένστικτό τους, όπως όλα τα ζώα. Για το λόγο αυτό τα πήγαιναν σε νεαρή ηλικία στον κτηνίατρο και τα ευνούχιζε (τους έκανε ορχεκτομή). Για λόγους αναπαραγωγής κρατούσαν ένα σε κάθε χωριό η περιφέρεια για επιβήτορα.  Ο άνθρωπος όμως, υποτίθεται, ότι με τη λογική που διαθέτει, μαθαίνει να κυριαρχεί επί των ενστίκτων του και να τα χαλιναγωγεί. Φαίνεται όμως ότι οι εξαιρέσεις δεν είναι και τόσο σπάνιες· 4.500 βιασμοί υπολογίζεται ότι γίνονται στην Ελλάδα ετησίως εκ των οποίων ένα μικρό μόνο ποσοστό καταγγέλλεται.

Τελευταία δύο ακραίες περιπτώσεις συγκλόνισαν την κοινωνία μας, εκείνη της Αμερικανίδας Βιολόγου στην Κρήτη και της νεαρής φοιτήτριας προ μηνών στη Ρόδο. Αλλά και άλλες ενδείξεις μη ελεγχόμενου σεξ, ενστίκτου, όπως άπειρες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμών, ευκαίρως ακαίρως αναφορές στο σεξουαλικό ένστικτο, ακόμα και δηλώσεις επωνύμων περί απίθανων σεξουαλικών επιδόσεων και επιτυχιών σε γυναίκες!

Φαίνεται ότι παρά την πρόοδο του πολιτισμού, επιστρέφουμε σταδιακά στο επίπεδο των ζώων. Ακρως ενδιαφέρουσα και αξιοπρόσεκτη η ομιλία της καθηγήτριας Αγγέλας Καστρινάκη στην τελετή αποφοίτησης της φιλοσοφικής σχολής Πανεπ. Κρήτης με θέμα «Δεν αναθρέφουμε αντράκια»! Βέβαια οι δικηγόροι κάθε φορά στο Δικαστήριο θα προβάλλουν δικαιολογίες, πχ ψυχολογικά προβλήματα, αλκοόλ κ.λπ, αλλά με την αγωγή των παιδιών μας τι γίνεται; Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία μας. Μήπως είχε δίκιο ο Ντοστογιέφσκι που έλεγε ότι: «Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται»;

Βασίλειος Μπέλλιος

Γυναικολόγος Πεντέλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή