ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο αληθινός καύσων και οι υπερβολές

o-alithinos-kayson-kai-oi-ypervoles-2335267

Κύριε διευθυντά

Ως επί το πλείστον, όταν στην TV αναφέρονται στη θερμοκρασία, μας ανακοινώνουν μόνο τη μέγιστη της ημέρας. Παραλείπουν δηλαδή την ελάχιστη, ενώ και αυτή είναι σημαντική. Γιατί όταν η ελάχιστη είναι χαμηλή, τότε μια υψηλή μέγιστη είναι υποφερτή. Ετσι, για παράδειγμα, μια μέγιστη θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, όταν συνοδεύεται από μια ελάχιστη 19 βαθμών, είναι πολύ πιο εύκολα υποφερτή από μια μεγίστη 35 βαθμών που να συνοδεύεται όμως με ελάχιστη 25 βαθμών.

Το παραπάνω το ξέρουν (ή έστω οφείλουν να το ξέρουν!) και οι αρμόδιοι. Γιατί όμως τότε παραλείπουν συστηματικά να μας ανακοινώνουν μαζί με τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία μιας ημέρας; Προφανώς για να μας εντυπωσιάσουν. Οπως λένε και οι Γάλλοι: «Pour épater le bourgeois»!

o-alithinos-kayson-kai-oi-ypervoles0
«Καύσωνας» χαρακτηρίζονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι θερµοκρασίες των 39 βαθµών Κελσίου και άνω.

Επίσης οι δυσάρεστες ενοχλήσεις από μια υψηλή μέγιστη θερμοκρασία μειώνονται αισθητά εάν η σχετική υγρασία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, όπως και εάν ο άνεμος που φυσάει είναι ένα βοριαδάκι 5-6 μποφόρ.

Επειτα από τα παραπάνω, νομίζω ότι για τη σωστή ενημέρωσή μας, όταν προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να μας ανακοινώνουν μαζί με τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, και τη σχετική υγρασία, αλλά και την ένταση και κατεύθυνση των ανέμων. Και ένα τελευταίο. Επειδή έχω προσέξει ότι πολλοί παρουσιαστές (προφανώς για να μας εντυπωσιάσουν) κάνουν κατάχρηση του όρου «καύσωνας», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «καύσωνας» χαρακτηρίζονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι θερμοκρασίες των 39 βαθμών Κελσίου και άνω.

Νικος Δυοβουνιωτης

Πολιτικός μηχανικός

Κηφισιά