Ενας πρωτεργάτης του εξηλεκτρισμού

Ενας πρωτεργάτης του εξηλεκτρισμού

Κύριε διευθυντά

«Εφυγε» από κοντά μας πριν από λίγες ημέρες ένας εξαιρετικός άνθρωπος και μηχανικός, ο Φοίβος Αμπαριώτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στη γειτονιά του Βύρωνα, το 1924. Παιδί πολυμελούς οικογένειας προσφύγων από τη Σμύρνη πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και ακόμα πιο δύσκολα εφηβικά μέσα στην Κατοχή.

Χαρισματικό μυαλό και επιμελής μαθητής κατάφερε να μπει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το 1942. Το 1950, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και έχοντας ενδιαμέσως ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, προσελήφθη στην ΗΕΑΠ (Ηλεκτρική Εταιρία Αθηνών-Πειραιώς). Προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 επελέγη από τη διοίκηση της ΗΕΑΠ για να παρακολουθήσει ένα από τα πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα διοίκησης επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία. Συνέχισε τη σταδιοδρομία του στη ΔΕΗ απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1982, αφήνοντας ένα λαμπρό έργο και τη φήμη ενός εξαιρετικού μηχανικού και διευθυντού καίριων μονάδων της επιχείρησης. Φήμη που τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του εξηλεκτρισμού της Ελλάδος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε. Μαζί με τους συναδέλφους του της ΗΕΑΠ και της ΔΕΗ συνέβαλαν έτσι ουσιαστικά στην ανόρθωση της χώρας και στη ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη. Είχε τη φήμη αυστηρού αλλά και δίκαιου ανθρώπου. Δίπλα του μαθήτευσαν πολλοί μηχανικοί και ενέπνεε τον σεβασμό και την εκτίμηση στους νεότερους. Ανελάμβανε πάντοτε στο ακέραιο την ευθύνη των ενεργειών του και των υφισταμένων του. Η ΔΕΗ ήταν το δεύτερο σπίτι του. Την υπηρέτησε με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση. Μετά την αποχώρησή του από τη ΔΕΗ ασχολήθηκε ως σύμβουλος με την ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμων, αφήνοντας και στον τομέα αυτό τη φήμη ενός εξαίρετου συνεργάτη και γνώστη των τεχνικών θεμάτων.

Στην προσωπική του ζωή ο Φοίβος Αμπαριώτης ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων με προσεκτικά επιλεγμένες αλλά πολύ στενές σχέσεις με φίλους. Εξω από τα στενά υπηρεσιακά πλαίσια υπήρξε ενός πολύτιμος φίλος και για τους συνεργάτες του και υφισταμένους του, τους οποίους φρόντιζε να συγκεντρώνει συχνά στο σπίτι του και τους οποίους περιέβαλε με αγάπη και εκτίμηση. Ακούραστος αναγνώστης βιβλίων και με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες, ζωγράφισε μερικούς πολύ όμορφους πίνακες. Εξαιρετικός οικογενειάρχης, έζησε 60 όμορφα χρόνια γάμου με την αγαπημένη του σύζυγο Ελπη και ευτύχησε να δει τα παιδιά του και τα εγγόνια του να προοδεύουν.

Εμείς οι παλαιοί συνάδελφοί του και φίλοι του τον αποχαιρετίζουμε με την πεποίθηση ότι το πνεύμα του θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας.

Σταυρος Μαστραντωνης, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. διευθυντικό στέλεχος ΗΕΑΠ/ΔΕΗ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή