Οι δύο δικτάτορες και το Πολυτεχνείο

Οι δύο δικτάτορες και το Πολυτεχνείο

Κύριε διευθυντά

Σε ολοσέλιδο αφιέρωμα στην «Κ» της Κυριακής 15-9-2019, ο κ. Σωτήρης Ριζάς επιχειρεί μία ιστορική ανασκόπηση των παραγόντων που προκάλεσαν τη βαθμιαία εξασθένηση της επιρροής του Γεωργίου Παπαδόπουλου στο σώμα των αξιωματικών που τον κρατούσαν στην εξουσία.

Αυτή η απώλεια στήριξης εκ μέρους των αξιωματικών οδήγησε τον Γ.Π. στην ανατροπή του από το πραξικόπημα του ταξιάρχου Δημ. Ιωαννίδη.

Συμπληρώνοντας το άρθρο του κ. Σ.Ρ. θέλω να ενημερώσω τους αναγνώστες της εφημερίδος ότι οι Παπαδόπουλος και Αγγελής γνώριζαν για το προετοιμαζόμενο πραξικόπημα του Δ.Ι. και δεν αντέδρασαν.

Ο τότε πρωθυπουργός Σπ. Μαρκεζίνης, στο βιβλίο του «Αναμνήσεις» 1972-1974 (σελίς 486), αναφέρει ότι από αξιόπιστες πηγές, πολιτικών φίλων του, επληροφορήθη για τις κινήσεις του Ιωαννίδη και το ανέφερε στους Παπαδόπουλον και Αγγελήν.

Ο Σπ. Μαρκεζίνης συνεχίζει, «ο πρόεδρος στρεφόμενος προς τον αντιπρόεδρον και ωσεί βαθύτατα απορών δι’ όσα του μετέδιδα, είπεν: Νομίζω ότι πρέπει να είπωμεν εις τον Ιωαννίδην να παρουσιασθεί εις τον πρωθυπουργόν ώστε να μορφώση ο ίδιος γνώμην αν πρόκειται περί ανθρώπου ικανού να διαπράξη όσα διαδίδουν».

Οσοι έζησαν εκείνη την εποχή, απορούν, ακόμη και στις ημέρες μας, πώς ο Παπαδόπουλος, άνθρωπος των συνωμοσιών και των μυστικών υπηρεσιών, που έπρεπε να είναι καχύποπτος προς όλους, επέδειξε εμπιστοσύνη, μέχρι αφελείας, προς τον Ιωαννίδη.

Δεν ξέρουμε εάν το πείραμα Μαρκεζίνη για αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα είχε αίσιο τέλος, είναι όμως ένα σίγουρο, με δική του κυβέρνηση δεν θα είχε γίνει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Γεώργιος Αραμπατζης, Ιατρός, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή