Οι απόφοιτοι τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας

Οι απόφοιτοι τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας

Κύριε διευθυντά

Το Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 2004 (ν. 3255 / 22.07.2004). Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει την οπτικοακουστική έκφραση μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας στον ευρύτερο χώρο της τέχνης με την τεχνολογία στο πεδίο της έρευνας και της διδασκαλίας.

Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του τμήματος είναι εναρμονισμένο με τα σύγχρονα διεθνή ακαδημαϊκά και ερευνητικά δεδομένα της ψηφιακής τέχνης και του ψηφιακού πολιτισμού.

Η ίδρυση του εν λόγω τμήματος, όπως είναι φυσικό, καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες τόσο στους φοιτητές του όσο και συνολικά στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στη χώρα τμήμα, με σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών πενταετούς διάρκειας, το οποίο ενσωματώνει τις ψηφιακές τέχνες και τις νέες τεχνολογίες.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 274 / 07.02.2019, τ. Γ΄) ορίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται στο τμήμα οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Επιπροσθέτως, στο Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας έχει οργανωθεί και λειτουργεί Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών Πιστοποίησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας διάρκειας τριών (3) εξαμήνων, που στοχεύει στην απόκτηση παιδαγωγικών γνώσεων και διδακτικών δεξιοτήτων, προκειμένου οι απόφοιτοι του ΤΤΗΕ να μπορούν να ασκήσουν διδακτικό έργο στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παρ’ όλα αυτά, 16 χρόνια ύστερα από την ίδρυση του τμήματος δεν έχουν κατοχυρωθεί επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε έχει διευθετηθεί η ένταξη των αποφοίτων σε κλάδο ΠΕ της εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί απογοήτευση στους αποφοίτους του τμήματος, οι οποίοι στερούνται δικαιωμάτων στην εργασία.

Η ένταξη των αποφοίτων σε κλάδο ΠΕ της εκπαίδευσης και η ρύθμιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις.

Αγγελος Κωσταρας, Υπ. διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας Ι.Π., Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΤΤΗΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή