Η «μεγάλη ιδέα» των πεζοδρομήσεων

Η «μεγάλη ιδέα» των πεζοδρομήσεων

Κύριε διευθυντά

Οταν πρωτοδημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 21/9/2013 η ιδέα-πρόταση των αρχιτεκτόνων Α. Βεντουράκη και Δ. Κονταργύρη για πεζοδρόμηση της Σταδίου, είχατε την καλοσύνη στις 28/9/2013 να φιλοξενήσετε σχετικό σημείωμά μου, θερμά υποστηρικτικό, της πρότασής τους, την οποίαν και χαρακτήριζα ιδιοφυή στην απλότητά της. Συμπλήρωνα τότε, πόσο αντί της «μεγαλοϊδεατικής» πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, η πεζοδρόμηση της Σταδίου συνδεόταν οργανικά με το εμπορικό τρίγωνο – Πλάκα που από φύσεως «θέλουν» να πεζοδρομηθούν.

Τέλος, σημείωνα ότι με την προφανή πεζοδρόμηση των καθέτων προς την Πανεπιστημίου δρόμων η μία πλευρά της Πανεπιστημίου θα μετατραπεί σε ένα συνεχές, αδιατάρακτο και φαρδύ πεζοδρόμιο, διατηρώντας εν μέρει και τη «μεγάλη ιδέα», η οποία θα μπορούσε μάλιστα να ενισχυθεί αν η Πανεπιστημίου καταβυθιστεί σε όλο το φάρδος της πλατείας Κοραή καθιστώντας την αθηναϊκή τριλογία εύκολα προσβάσιμη και από τις δύο πλευρές της Πανεπιστημίου.

Πέρασαν σχεδόν επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε η σοφή πρόταση των Α. Βεντουράκη και Δ. Κονταργύρη χωρίς, φευ, να υιοθετηθεί. Συγχαρητήρια λοιπόν στην «Καθημερινή» και στον συντάκτη σας Γ. Λιάλιο που την επαναφέρει στο προσκήνιο στο φύλλο σας στις 26/5/2020. Ας ελπίσουμε ότι θα τύχει πλέον της απαραίτητης προσοχής από όσους υπεύθυνους θα θελήσουν, επιτέλους, να δρομολογήσουν ένα πετυχημένο πολεοδομικό φτερούγισμα ψυχής που τόσο χρειάζεται η πολύπαθη Αθήνα μας. 

Δημητρης Κωνσταντινιδης, Αρχιτέκτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή