Ηλεκτρονικά άλμπουμ για τα μουσεία μας

Ηλεκτρονικά άλμπουμ για τα μουσεία μας

Κύριε διευθυντά

Με το γράμμα αυτό θέλω να διατυπώσω μία πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τη διάθεση από τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ψηφιακών δίσκων (CD) με πολύ πλούσια και υψηλής ποιότητος φωτογραφικά άλμπουμ-οδηγούς των χώρων και των εκθεμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των περιοδικών εκθέσεων), με τις περιγραφές τους στα ελληνικά και στα αγγλικά. (Αντίστοιχη πρόταση ισχύει και προς την Εκκλησία για τους μνημειώδεις ναούς και μονές.)

Εναντι μιας μικρής λογικής τιμής, τα άλμπουμ αυτά θα απήλλασσαν τους επισκέπτες από το αγχώδες έργο της επιτόπου, συχνά βιαστικής και κατά κανόνα φτωχής και ελλιπούς, φωτογράφισης που επιχειρούν οι ίδιοι (όπου αυτή επιτρέπεται). Με τον τρόπο αυτόν και το κράτος θα εξασφάλιζε σημαντικά πολύτιμα έσοδα και οι επισκέπτες θα αφιερώνονταν στην επιτόπου απρόσκοπτη αισθητική απόλαυση των εκθεμάτων, ενώ επιστρέφοντας στον τόπο τους θα είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν περαιτέρω και πιο άνετα αυτά που είχαν δει. Πολύ σημαντική θα ήταν επίσης η δυνατότητα να προμηθεύεται κανείς εκ των προτέρων (από τα μουσεία, αλλά και από τα βιβλιοπωλεία ή το Διαδίκτυο) τα άλμπουμ-οδηγούς, ώστε να προετοιμάζεται πριν από την επίσκεψη για τα εκθέματα που θα έλκουν την προσοχή του.

Περιττό να προσθέσω πως οι διατιθέμενοι παραδοσιακοί έντυποι οδηγοί περιέχουν αναγκαστικά (λόγω κόστους) φωτογραφίες ελάχιστων εκθεμάτων.

Γεωργιος Τσαπαρλης

Ομότιμος καθηγητής

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή