Tο «Ονομα του Ρόδου» ο υπουργός, ο Χόρχε

Tο «Ονομα του Ρόδου» ο υπουργός, ο Χόρχε

Κύριε διευθυντά

Σε πρόσφατη έγγραφη δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, θέλοντας να καταδείξει ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν διέπραξαν εγκλήματα όπως ο ναζισμός, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Tα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΣΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος». Λησμόνησε βέβαια να συμπληρώσει ότι τα σοβιετικά στρατεύματα παρέμειναν για πολλές δεκαετίες ως δυνάμεις κατοχής στις χώρες που απελευθέρωσαν από τους ναζί, είτε απευθείας είτε με κυβερνήσεις-μαριονέτες, και ότι κατέστειλαν με τη βία κάθε προσπάθεια για εθνική ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο της ίδιας δήλωσης, προέβη και στο εξής σχόλιο: «Ο κομμουνισμός, αντίθετα, γέννησε δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα, ένα εκ των οποίων υπήρξε ο ευρωκομμουνισμός, ο οποίος γεννήθηκε μέσα σε κομμουνιστικό καθεστώς, την περίοδο της Ανοιξης της Πράγας με στόχο να παντρέψει τον σοσιαλισμό με τη δημοκρατία και την ελευθερία». Λησμόνησε και πάλι να προσθέσει ότι η εν λόγω μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που μάλιστα συντέλεσε και στη διάσπαση του ΚΚΕ, καταπνίγηκε εν τη γενέσει της από τα τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας στις 21 Αυγούστου 1968. Αποκλείω κατηγορηματικά να ανέφερε σκόπιμα μισές αλήθειες, δεδομένου ότι υπήρξε πεντακάθαρος ως προς το σημείο αυτό: «H Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί». Πιθανότερο θεωρώ ότι οι υπόλοιπες σελίδες του εγχειριδίου Ιστορίας του Σταύρου Κοντονή ήταν κολλημένες με αυτές που διάβασε. Για να τις ξεκολλήσει, έπρεπε να χρησιμοποιεί το σαλιωμένο του δάχτυλο, όπως έκαναν οι μοναχοί στο «Ονομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Εκο. Και έτσι έγινε το κακό, αφού το κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς, στον ρόλο του τυφλού βιβλιοθηκάριου Χόρχε που είχε δηλητηριάσει τις σελίδες του απαγορευμένου δεύτερου βιβλίου της «Ποιητικής», είχε φροντίσει να τις αλείψει με τον ιό της αμνησίας.

Υπενθυμίζω ότι στο τέλος του βιβλίου του Εκο ο Χόρχε προτίμησε να φάει τις δηλητηριασμένες σελίδες και να πεθάνει παρά να επιτρέψει να διαβάσουν οι μοναχοί την απελευθερωτική πραγματεία του Αριστοτέλη για την κωμωδία.

Μιχαηλ Πασχαλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή