«Ελληνας είσθε; Κι άλλα χαρτιά»…

«Ελληνας είσθε; Κι άλλα χαρτιά»…

Κύριε διευθυντά

Γράφω σε εσάς εκτιμώντας τη σοβαρότητα της «Καθημερινής». Εχοντας παρακολουθήσει τι συνέβη σε γερμανικά ή γαλλικά αεροδρόμια με τις πτήσεις από Ελλάδα, μπορώ να σας επιβεβαίωσω εκ πείρας ότι το φαινόμενο είναι πολύ πιο εκτεταμένο. Εχοντας πτήση από Κοπεγχάγη για Λονδίνο (26 Δεκεμβρίου) και αφού έχω περάσει έλεγχο διαβατηρίων για τις πτήσεις εκτός Σένγκεν, στη διάρκεια της επιβίβασης, μόλις η υπάλληλος της υπηρεσίας εδάφους διαπιστώνει ότι το διαβατήριό μου είναι ελληνικό, μου ζητάει δεύτερο έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα στοιχεία μου.

Φυσικά εξεπλάγην και τη ρωτάω εάν αυτό που κάνει είναι νόμιμο, όπως επίσης ότι αισθάνομαι ότι αντιβαίνει τους κανόνες της Ε.Ε. Καταλήγω να της δείξω την άδεια οδήγησής μου και ολοκληρώνω την επιβίβαση, αλλά επιμένω να φέρουν κάποιον immigration officer ή να μιλήσω με κάποιον υπεύθυνο για το συμβάν. Η υπάλληλος που μου ζήτησε τα επιπλέον στοιχεία μού λέει φυσικά: «Βut you know what is going on in Southern Europe».

Ο υπεύθυνος μου εξηγεί από το τηλέφωνο ότι τα Χριστούγεννα κυκλοφορούν πολλά πλαστά ελληνικά διαβατήρια και του εξηγώ ότι, εφόσον πέρασα από έλεγχο διαβατηρίων, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να μου ζητάει κάτι επιπλέον. Εκεί μου αραδιάζει ό,τι έρχεται στο μυαλό του, από το ότι είναι policy της εταιρείας handling μέχρι του ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων δεν βρίσκουν τα πλαστά διαβατήρια.

Εν πάση περιπτώσει, έχω πάρει τα στοιχεία τους και θα κάνω επίσημη καταγγελία στην εταιρεία (Norwegian), αλλά θεωρώ ότι δείχνει περίτρανα ότι ένα ελληνικό διαβατήριο πλέον δεν αξίζει ΤΙΠΟΤΕ. Είναι σύμπτωμα του γνωστού ερασιτεχνισμού μας σε όλα ο επιφανειακός τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, η απουσία ελληνικής αξιόπιστης βάσης δεδομένων και η απουσία επικοινωνίας με άλλες ευρωπαϊκές αρχές; Φαντάζομαι ένας συνδυασμός.

Η εντύπωση όμως παραμένει: η αντιμετώπιση σε οτιδήποτε έρχεται από την Ελλάδα ως κάτι τριτοκοσμικό, και σίγουρα εκτός Ευρώπης.

Θανος Νακος, Επιμελητής ιατρός πνευμονολόγος, East Sussex Healthcare Trust

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή