Αιγαίο, έρευνες και οι Γερμανοί

Αιγαίο, έρευνες και οι Γερμανοί

Κύριε διευθυντά

Δεν αμφισβητεί κανείς το υψηλότατο επίπεδο τεχνογνωσίας των Γερμανών φίλων μας. Απλώς είναι ν’ απορεί κανείς πώς οι υπεύθυνοι του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Χαϊδελβέργης (για λογαριασμό του οποίου το πλοίο Meteor είχε ζητήσει άδεια ερευνών από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες ανατολικά της περιοχής των Κυθήρων) σκέφθηκαν να ζητήσουν άδεια… και από το αντίστοιχο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αμεση συνέπεια ήταν η ανάκληση της σχετικής άδειας, που είχαν δώσει οι ελληνικές αρχές. Μαθητής του δημοτικού αν έβλεπε το μέρος όπου βρίσκεται το νησί των Κυθήρων, θα απορούσε για ποιο λόγο θέλησαν οι Γερμανοί να εξασφαλίσουν άδεια των Τούρκων για τις σχετικές έρευνες. Αλλά είπαμε, το Αιγαίο… έχει τους Γερμανούς του, ειδικούς στο δόγμα «διαίρει και βασίλευε».

Εάν πάμε σε ένα άλλο ζήτημα γερμανικής τεχνογνωσίας έχει να κάνει με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων του Αιγαίου στη γερμανική εταιρεία Fraport. Τι θα λέγατε όμως, αν μαθαίνατε ότι η Fraport απέστειλε στην Ελλάδα έναν μόνο Γερμανό υπεύθυνο (τον αποκαλούμενο CΕO) και στη συνέχεια προσέλαβε διάφορα –και κατά τεκμήριο όχι ιδιαίτερα πεπειραμένα– στελέχη για να λειτουργήσουν τα εν λόγω αεροδρόμια; Είπαμε να εισαγάγουμε γερμανική τεχνογνωσία, όχι να ανακυκλώνουμε τη γνωστή ελληνική ανεπάρκεια που χαρακτήριζε χρόνια αυτά τα αεροδρόμια. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το «ράβε-ξήλωνε» στον διάδρομο του αεροδρομίου της Μυκόνου, που ενώ διαφημιζόταν ότι σε 20 ημέρες θα είναι έτοιμος, πάμε για Μάρτιο και βλέπουμε… Συμπληρώνοντας το γνωστό ρητό «κάθε Ελληνας θέλει τον Γερμανό του», θα έλεγα ότι θέλει έναν Γερμανό σοβαρό, επιχειρηματικό με διάθεση να επενδύσει σε χρήματα και ειδικά σε τεχνογνωσία.

Στυλιανος Παπαγεωργιου – Γονατας, Δικηγόρος, αν. καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή