Ελεεινός λαϊκισμός και Βατοπέδι

Ελεεινός λαϊκισμός και Βατοπέδι

Κύριε διευθυντά

Πέρασαν εννέα μαρτυρικά χρόνια για τους ανθρώπους που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την υπόθεση Βατοπεδίου. Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, την 21η Μαρτίου 2017, ήλθε να επισφραγίσει την ηθική δικαίωση όσων ευρέθησαν κατηγορούμενοι και οι οποίοι προσπαθούσαν επί εννέα έτη να καταλάβουν ποιο ήταν το έγκλημα για το οποίο κατηγορούντο. Η ζημία την οποία υπέστη η χώρα μας από τη σύνθεση και εκτέλεση του σχεδίου δημιουργίας σκανδάλου είναι ανυπολόγιστη, τόσο σε οικονομική όσο και σε ηθική βάση. Η εκβιαστική πτώση της εξασθενημένης κυβέρνησης Κώστα Καρμανλή είχε ως συνέπεια τη μόλυνση του πολιτικού βίου και την ενδυνάμωση όλων των παραγόντων εκείνων οι οποίοι αποσκοπούσαν στην απόκτηση πολιτικής δύναμης και επιρροής διά της κατασυκοφαντήσεως των αντιπάλων. Εκείνο που παρέμεινε όμως και θλίβει ήταν «ο πολιτικός εκβιαστικός τζόγος» που επικράτησε και τον οποίο πλήρωσε κατά πολύ άσχημο τρόπο η μετέπειτα κυβέρνηση. Και τούτο διότι τα στελέχη τού τότε κυβερνώντος κόμματος, βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στις εξεταστικές και ανακριτικές επιτροπές, έγιναν όλοι υπουργοί –επιβραβεύτηκαν δηλαδή–, αλλά ήσαν και οι πρώτοι οι οποίοι εγκατέλειψαν το αυτoβυθιζόμενο κυβερνητικό σκάφος, ευθύς ως οι εκβιασμοί, ο καιροσκοπισμός και η κανιβαλιστική πολιτική άλλων κομμάτων δημιούργησαν την πρώτη και καθοριστική τρικυμία. Η βύθιση του κυβερνητικού σκάφους παρέσυρε και ολόκληρη τη χώρα σε κρίση, οικονομική αλλά και κυρίως κοινωνική. Οι «έξαλλοι» νίκησαν, και το έφερε η μοίρα και ο πολιτικός ευτελισμός, μαζί με την ταλαιπωρία τη δικαστική, οι τότε κατηγορούμενοι να βιώσουν μια βαθύτερη ηθική κρίση, που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρεί και όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας από το 2009 μέχρι σήμερα.

Εκτός από τους πολιτικούς που εκμεταλλεύτηκαν κατά βάρβαρο τρόπο μια υπόθεση που πρώτοι εκείνοι, χρονικά και ουσιαστικά, δημιούργησαν (2000-2003) και θα έπρεπε να δικαστούν, κυρίως για την αποδειχθείσα πολιτική ατιμία τους, υπήρξαν και ιδιώτες επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εκφωνητές, παρουσιαστές, διασκεδαστές χαμηλής και ελαφράς… ποιότητος θεάματος, οι οποίοι κατακρεουργώντας ανθρώπους, υπολήψεις και ατομικά δικαιώματα, θέλησαν να αποκτήσουν ερείσματα στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου καθώς άλλαζε το πολιτικό σκηνικό. Το «σκάνδαλο Βατοπεδίου» έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να αναδειχθούν ή να αποκτήσουν ακροαματικότητα ή να αποκομίσουν κέρδη ή και όλα μαζί.

Ενας χρόνος, σχεδόν, πέρασε από την έκδοση της αθωωτικής απόφασης, και όλοι αυτοί, το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνουν και δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, είναι να εκφράσουν δημόσια συγγνώμη, γραπτή και προφορική, προκειμένου να αισθανθούν ως άνθρωποι με υπόληψη και με την αναγνώριση του λάθους των. Ενδεχομένως να αποδείξουν ότι έχουν και κάποια συστολή και αυτοσεβασμό.

Το Τριμελές Δικαστήριο Κακουργημάτων δίκασε επί δύο και πλέον έτη και απήλλαξε πάσης κατηγορίας τους κατηγορουμένους, οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, δικάστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, μάτωσαν οικονομικά και ηθικά, έμειναν στο περιθώριο, εξαντλήθηκαν ψυχολογικά και, το χειρότερο, έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, που δεν βρίσκονται εν ζωή για να ακούσουν την αθωωτική απόφαση. Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν, τους κατήγορους, πάσης κατηγορίας και συμφέροντος, ποιος θα δικάσει; Την έλλειψη θάρρους –δικαιοσύνης– των εισαγγελικών και ανακριτικών οργάνων ποιος θα ελέγξει;

Τον σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη διέσωσε η θαρραλέα απόφαση των τριών δικαστών της έδρας και η αξιοσημείωτη εισαγγελική αγόρευση, και θα αποτελούν υπόδειγμα ανεξαρτησίας για τους νεότερους δικαστές και εισαγγελείς λειτουργούς.

Πετρος Π. Παπαγεωργιου, Ομοτ. καθηγητής Πανεπ. Πειραιώς, τ. πρόεδρος ΚΕΔ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή