Ενδοξος κλέφτης και φίλος ληστής

Ενδοξος κλέφτης και φίλος ληστής

Κύριε διευθυντά

Στο πέρασμα του χρόνου τα διάφορα κράτη γράφουν την ιστορία στα μέτρα τους. Στην πολεμική ιστορία τονίζουν πάντα τον ηρωισμό και τις νίκες τους, ενώ αποκρύπτουν τα αρνητικά ή τα αποδίδουν σε αντίξοες συγκυρίες ή τα θεωρούν ανυπόστατα.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφορικά με την Επανάσταση του 1821:

– Ο Γερμανός πολιτικός F. Lieber, που ήλθε στην Ελλάδα (Ιαν. 1822) με πλοίο για να προσφέρει στην απελευθέρωσή της, γράφει: «Τι ενθουσιασμός μάς είχε συνεπάρει! Με τραγούδια και πυροβολισμούς ταξιδεύαμε προς την πόλη (σημ. Από την παραλία, που βγήκαν, προς τη Μεθώνη). Φτάνοντας σ’ αυτήν συναντήσαμε τους συντρόφους που μας περίμεναν και έναν από αυτούς είχαν ήδη προλάβει οι Ελληνες “να τον χαιρετήσουν ελληνικά”, που σημαίνει να τον ληστέψουν… Η υπόσχεση για εκείνη τη βάρκα και για τα τρόφιμα ήταν δύο ψέματα την πρώτη κιόλας μέρα. Τέτοια ψέματα και άλλα λιγότερο σοβαρά, δεν πρόκειται ξανά να τα αναφέρω, επειδή, σ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ελλάδα, ήταν αναρίθμητα»!

– Ο Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πρωθυπουργός μετά την Επανάσταση, γράφει για την πειρατεία: «Μοναδικόν και αίσχιστον φαινόμενον εν τη ιστορία των εθνών ανεδεικνύετο. Καθ’ ον καιρόν οι στόλοι των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, καταβάντες εις την Ελλάδα προς σωτηρίαν των Ελλήνων κατέστρεφαν τας δυνάμεις των εχθρών και κατεπόντιζαν χιλιάδας αυτών, τινές των Ελλήνων περιτρέχοντες την θάλασσαν ελήστευον τα υπό ευρωπαϊκήν σημαίαν πλοία και εκακοποίουν ενίοτε και αυτά τα πληρώματά των. Το δε τοιούτον αίσχιστον, ότι έπρατταν τα τοιαύτα πολλάκις υπό την σκέπην καταγωγικών εγγράφων της κυβερνήσεών των, και μετακομιζόμενα τα πλοία όπου έδρευεν αυτή, κατεδικάζοντο ενώπιον αυτής δι’ ασεβούς και αναιδούς δικαστηρίου. Ηγανάκτησεν η Ευρώπη όλη, εφρύαξαν οι ναύαρχοι της Συμμαχίας επί τη τοιαύτη διαγωγή, εστηλίτευσαν την κυβέρνησην ως ανίσχυρον και κακοήθη… »!

Ο ίδιος αναφέρει: «Αλλά το όνομα και το έργον του κλέπτου παρά τοις νεωτέροις, καθώς το όνομα και το έργον του ληστού παρά τοις αρχαίοις, όχι μόνον δεν εθεωρείτο αισχρόν, αλλ’ ενομίζετο και ένδοξον».

Γρηγόρης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή