Για τον συμμαθητή μου, έναν «γνήσιο Ικαρο»

Για τον συμμαθητή μου, έναν «γνήσιο Ικαρο»

Κύριε διευθυντά

Ομολογώ ότι με συγκίνησε πολύ το σημείωμα του Ηλία Μαγκλίνη για έναν «γνήσιο Ικαρο» (τον πατέρα του) στην «Καθημερινή» της 14.4.2018. Εχω το προνόμιο, ως συμμαθητής στο Γυμνάσιο Αγρινίου του «Ικαρου», να είμαι εκ των ολίγων επιζώντων συμμαθητών του, που ήτο γνωστός ως «Κος» και όχι ως Κωνσταντίνος, Ντίνος, Κώστας.

Το 1944, δολοφονήθηκε άνανδρα ο πατέρας του, Νίκος Μαγκλίνης, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αγρινίου, πράγμα που εστοίχισε στον συμμαθητή μου, αλλά φρόντισε να μην το δείξει. Η κοινωνία του Αγρινίου τότε ήτο κλειστή και ήτο αδύνατον για τον υιό του δολοφονηθέντος να μην πληροφορήθηκε τα ονόματα των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας και όμως προσπαθούσε να αποσιωπά το γεγονός. Στην τάξη μας, οκτατάξιο αρρένων Αγρινίου, γνωστός πλέον με το όνομα «Κος» δεν έδειξε εκδικητικότητα και εδέχετο την εκτίμηση των συμμαθητών του για τον καλό του χαρακτήρα. Δεν ήτο «μαρτυριάρης». Δεν διέκοψε τη συμμετοχή του στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναιτωλικού, ώστε να προκαλεί σ’ εμένα, που ήμουν και πολύ καλύτερος στα μαθήματα, τον θαυμασμό. Εκτοτε έχασα τα ίχνη του, πλην μιας πληροφορίας ότι εισήχθη στη Σχολή Αεροπορίας.

Ετσι, στις 25.3.1949, φοιτητής πλέον της Νομικής Αθηνών παρακολούθησα από ένα μπαλκόνι οικοδομής, της οδού Πανεπιστημίου, τη μεγαλειώδη παρέλαση των στρατιωτικών σχολών και τμημάτων Πεζικού, που παρήλαυναν τραγουδώντας, καίτοι οι «πεζικάριοι» ανεχώρουν για τα μέτωπα, προς καταπολέμηση της Ανταρσίας. Στην πρώτη σειρά της Σχολής Αεροπορίας είδα τον «Κος» παραστάτη του σημαιοφόρου της Σχολής. Εκτοτε δεν τον ξαναείδα, όμως πληροφορούμουν ότι ο «Κος» βγήκε ανθυποσμηναγός και μετά ότι έλαβε μέρος σε δύσκολες και επικίνδυνες αεροπορικές αποστολές, προς ενίσχυση του μαχομένου στην Κορέα ελληνικού τάγματος. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά από το σημείωμα του κ. Ηλία Μαγκλίνη στην «Καθημερινή» της 14.4.2018.

Αυτές οι λίγες γραμμές ας είναι ευλαβές μνημόσυνο στη μνήμη ενός παλικαριού, απ’ αυτά που «έπαιξαν το κεφάλι τους» για να είναι όρθια αυτή η χώρα.

Χριστοδουλος Εμμ. Θεοδωροπουλος, Συν/xος δικηγόρος – ιστορικός, Αγρίνιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή