Το δημογραφικό είναι μια βόμβα στα θεμέλια

Το δημογραφικό είναι μια βόμβα στα θεμέλια

Κύριε διευθυντά

Οι αφιλόπατρεις ή ανίκανοι (ας διαλέξουν τι προτιμούν από τα δύο) ηγέτες της χώρας μας των τελευταίων δεκαετιών οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην υποδούλωση. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι οι νεότεροι δεν έχουν διδαχθεί, και «των οικιών ημών εμπιπραμένων» οι ταγοί ερίζουν στη Βουλή με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της καρέκλας τους στις επόμενες εκλογές! Τι εννοώ: Δεν λαμβάνουν μέτρα για ένα σοβαρότερο από την πτώχευση πρόβλημα, που είναι το δημογραφικό.

Κατά τα έτη 2011-2017 της κρίσης, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 150.418 άτομα. Δηλαδή σαν να εξηφανίσθησαν συγχρόνως από τον χάρτη τα νησιά της Κερκύρας (107.594 κάτοικοι) και της Κεφαλληνίας (42.397) μαζί, ή της Λέσβου (111.040) και της Σάμου (43.581) μαζί! Μόνο κατά το έτος 2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 35.000 άτομα, ήτοι σαν να εξηφανίσθη ένα νησί σαν την Ζάκυνθο (37.979), σε ένα έτος Και οι κυβερνήσεις μας αντί να αυξάνουν τις παροχές προς τους πολυτέκνους, τις μειώνουν!

Πόρισμα διακομματικής επιτροπής της Βουλής του 1993 συνιστούσε τη λήψη γενναίων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κανένα από τα οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αν σημειωθεί ότι το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ήταν θετικό κατά περίπου 100. 000 άτομα, ετησίως. Ακόμη και κατά την πρόσφατη διετία 2008-9 είχαμε θετικό ισοζύγιο κατά περίπου 10.000 άτομα, για να φθάσουμε το 2017 σε αρνητικο ισοζύγιο 35.000! Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί το τρέχον έτος και η Eurostat προβλέπει μεγάλη μείωση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες.

Η «Καθημερινή» έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με το θέμα. Ομως φρονώ ότι θα πρέπει να επανέλθει μετ’ επιτάσεως, αφού αποδεικνύεται ότι αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του έθνους μας.

Δημητρης Βανδωρος Tέως διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή