Η αλήθεια για τον Καψοκαλυβίτη

Η αλήθεια για τον Καψοκαλυβίτη

Κύριε διευθυντά

Διάβασα το ενδιαφέρον κείμενο («Κ», 16/5) του εξαίρετου συνεργάτη σας κ. Ηλία Μαγκλίνη «…εκ Κιουταχείας άθυμος…», αναφερόμενο στον βίο και την πολιτεία του πρίγκιπος Ανδρέου. Σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να το συμπληρώσω με δική μου τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Ο κ. Η.Μ. εκθέτει τη γνώμη του βασιζόμενος, κυρίως, στις προσωπικές αφηγήσεις του πρίγκιπος που δεν έχουν επισήμως καταγραφεί, όπως και στο βιβλίο του «Δορυλαίον – Σαγγάριος 1921». Σημειώνων λοιπόν: Ο σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος, είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας, γιου του βασιλέως Γεωργίου Α΄ και αδελφός του βασιλέως Κωνσταντίνου. Ο πρίγκιπας Ανδρέας φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων, όπου δεν διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Το κρίσιμο έτος 1921, με τον Μικρασιατικό Πόλεμο να μαίνεται, η κυβέρνηση Γούναρη επαναφέρει στον θρόνο τον βασιλέα Κωνσταντίνο, γαμπρό του Κάιζερ Γουλιέλμου, πράγμα που εξοργίζει τους συμμάχους της Αντάντ. Ο βασιλέας ονομάζει τον αδελφό του Ανδρέα υποστράτηγο, διοικητή XII Μεραρχίας, που μάχεται, χωρίς ο πρίγκιπας να έχει ουδεμία εμπειρία (Ιούλιος 1921). «Κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας έπρεπε να λάβει μέρος στην εκστρατεία» ( Δ. Φωτιάδης), κατά την άποψη του βασιλέως, όπως σημειώνει ο κ.

Η.Μ. Οσο ακατάλληλο ή ανίκανο κι αν είναι, συμπληρώνω. Σε λίγους μήνες τον προάγει σε αντιστράτηγο, κάνοντας τον αρχιστράτηγο Παπούλα να βγάζει καπνούς από τις… μασχάλες, και τον διορίζει διοικητή του Β΄ Σ.Σ. Ο πρίγκιπας επέδειξε παντελή ανεπάρκεια, με επιπτώσεις.

Αλλα διέτασσε ο αρχιστράτηγος και άλλα έπραττε! Σε μία φάση εξέθεσε την πλευρά του Α΄ Σ.Σ. που υπέστη βαριές απώλειες. Εκανε και κάτι άλλο εξοργιστικό. Εδινε διαταγή να καίγονται τα χωριά απ’ όπου περνούσε το Σώμα. Γι’ αυτό ονομάστηκε Καψοκαλυβίτης. Του αφαιρείται η διοίκηση λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας (sic).

Επιστρέφει στην Ελλάδα. Μετά την κατάρρευση, συλλαμβάνεται (1922) και καταδικάζεται σε θάνατο για άρνηση εκτέλεσης διαταγών κ.λπ. Διεσώθη από επέμβαση των Αγγλων και η ποινή του μετετράπη σε ισόβια μόνιμη υπερορία (εξορία) και διαγραφή από τα μητρώα των αξιωματικών! Τη γλίτωσε φθηνά…

Κάνουμε ένα άλμα. 1934. Ο Κονδύλης, που από φανατικός βενιζελικός είχε μεταλλαχθεί σε βασιλόφρονα, τον αποκαθιστά! Ξανά αντιστράτηγος του ένδοξου Ελληνικού Στρατού ο πρίγκιπας. Σε λίγο, επαναφέρεται στον θρόνο και ο Γεώργιος Β΄. Ο υπέργηρος τ. αρχιστράτηγος Παπούλας καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται, λόγω αμφισβητούμενης συμμετοχής του στο κίνημα του ’35. Θυμόμαστε ποιος ήταν ο Παπούλας. Τυχαίο;

Το καλύτερο σας φύλαξα τελευταίο: όταν ο Ανδρέας παύθηκε από τον Παπούλα, έστειλε ένα γράμμα στον Ιωάννη Μεταξά (12/12/21) με το οποίο εκφράζει το μίσος του κατά των Ελλήνων Μικρασιατών και εύχεται νίκη του Κεμάλ! Γράφει ο άθλιος: «Θα άξιζε να παραδοθεί η Σμύρνη στον Κεμάλ και τους Τούρκους και να πετσοκόψουν όλους αυτούς τους αχρείους» (sic), ημερ. Ιωάννη Μεταξά.

Εκτοτε ο βασιλιάς Γεώργιος περιέφερε στις τελετές τον Ανδρέα. Αν ρίξετε μια ματιά στον «Φιλίστορα» της «Καθημερινής», θα δείτε… «Στην τελετή παρέστη η Α.Μ. ο βασιλεύς συνοδευόμενος από την ΑΒΥ πρίγκιπα Ανδρέα». Ούτε ίχνος τσίπας όταν στη χώρα βρίσκονται 1,5 εκατ. πρόσφυγες της Μ. Ασίας και αρκετά Ελληνόπουλα είχαν αφήσει τα κόκαλά τους στον Σαγγάριο από τις «τσαχπινιές» του πρίγκιπα. Αυτά τα ολίγα.

Το ότι ο πρίγκιψ – σωματάρχης κατηγορεί, στο βιβλίο του, τον αρχιστράτηγο Παπούλα ως αδαή στα στρατιωτικά, του ιδίου όντος μεγάλης φυσιογνωμίας, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Ο Παπούλας ήταν πολέμαρχος – μαχητής του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, των Βαλκανικών και του μακεδονικού μετώπου κ.λπ. Επιπλέον, τότε, εκλεκτός της κυβέρνησης και του παλατιού. Προέτασσε, όμως, το καθήκον.

Κωνσταντινος Π. Φραγκος, Υπ/γος ε.α., αναλυτής Αμυντικών Θεμάτων, συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή