Περί αφανών ηρώων και μνήμης επώδυνης

Περί αφανών ηρώων και μνήμης επώδυνης

Κύριε διευθυντά

Η ιστορία του Ελληνικού Εθνους αναφέρει συνήθως ως εθνικούς ήρωες όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών ή αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και τα ονόματα, πολλών απ’ αυτούς, είτε μνημονεύονται σε τελετές εθνικών επετείων είτε έχουν χαραχθεί σε στήλες  μνημείων. Υπάρχει, όμως, όπως η ίδια ιστορία αναφέρει, και η κατηγορία των αφανών ηρώων, οι οποίοι και αυτοί θυσίασαν τους εαυτούς τους για τα ιδανικά της πατρίδας, χωρίς, όμως, να αναφερθούν ποτέ  τα ονόματά τους σε τελετές εθνικών επετείων ή να γραφούν σε στήλες εθνικών μνημείων.

Στη δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκει και ο πατέρας του υποφαινόμενου, Νικόλαος Κ. Σαλακάς, πρόεδρος της τότε Κοινότητας Πετραλώνων Ορεινής Ολυμπίας Ηλίας,  εγγύς του ναού του Επικουρίου  Απόλλωνα,  ο οποίος –πατέρας μου– ασκούσε τα νόμιμα καθήκοντα του προέδρου από το 1935 συνεχώς μέχρι το 1948. Επειδή ήταν πρόεδρος και κυρίως επειδή δεν προσχωρούσε στις αριστερές ιδέες του  ΔΣΕ, που κυριαρχούσε τότε σε όλη την ύπαιθρο της Πελοποννήσου, συνελήφθη από αυτόν, ενώ διέτρεχε το 43ο έτος της ηλικίας του, μαζί με άλλους επτά (7) προέδρους και δημάρχους της περιοχής, και, αφού τους πέρασαν από λαϊκό δικαστήριο για τα μάτια των κατοίκων του χωριού στο οποίο συνεδρίαζε, για να φανεί ότι αποδίδουν δικαιοσύνη τους οδήγησαν και τους οκτώ (8) και τους εκτέλεσαν, πριν φωτίσει, την 30ή Νοεμβρίου 1948 στους Παραλογγούς Γορτυνίας Αρκαδίας χωρίς ψάλτη και παπά.

Ο αείμνηστος πατέρας μου, άνθρωπος καλλιεργημένος για την εποχή του, ήταν αναγνώστης της «Καθημερινής», την οποία, μετά τον χαμό του πατέρα μου, συνέχισα, εγώ –που είχα καταφύγει στον Πύργο Ηλείας– ο γιος του,  αδιάλειπτα επί 63 χρόνια μέχρι σήμερα, στην ηλικία των 84 ετών, να διαβάζω. Επειδή την 30-11-18 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον άδικο χαμό του πατέρα μου φρονώ ότι η δημοσίευση της δολοφονίας του στην  εφημερίδα, που αγαπούσε και διάβαζε και συνεχίζει να διαβάζει ο γιος του, αποτελεί ένα οιονεί  μνημόσυνο για τη πίστη του στην πατρίδα και τη Δημοκρατία.

Βασιλης Ν. Σαλακας, Επίτιμος δικηγόρος, πρώην νομικός σύμβουλος και προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας ΔΕΗ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή