Ελλάς, Φινλανδία και ταχυδρομεία

Ελλάς, Φινλανδία και ταχυδρομεία

Κύριε διευθυντά

Πληθαίνουν εσχάτως τα δημοσιεύματα για τη σχεδόν χρεοκοπία των ΕΛΤΑ (Ελληνικών Ταχυδρομείων) λόγω κυρίως μείωσης του ταχυδρομικού έργου τους που είναι η συλλογή, μεταφορά και διανομή των ταχυδρομικών αντικειμένων (αλληλογραφίας, λογαριασμών, δεμάτων κ.λπ.). Σε όλες τις χώρες του κόσμου, και φυσικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ταχυδρομικοί οργανισμοί δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την εισβολή της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία μείωσε τους τεράστιους όγκους υλικού που διακινούσαν κάθε μέρα. Αυτή ήταν η κλασική λειτουργία τους.

Ενώ όμως στην Ελλάδα της ανελαστικότητας των κρατικών δομών και του απόλυτου κρατισμού, τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή των σύγχρονων δεδομένων και αδυνατούν πλήρως να εφαρμόσουν νέες πολιτικές και προϊόντα, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξελιχθεί, αναβαθμιστεί, εφαρμόσει καινούργιες τεχνικές και προϊόντα. Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στα ταχυδρομεία μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Φινλανδίας, τα οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι.  Εφάρμοσαν τον αυτοματισμό σε όλη την γκάμα των υπηρεσιών τους. Και ενώ στην Ελλάδα ακόμη σαλιώνουμε το πίσω μέρος των γραμματοσήμων για να τα κολλήσουμε, εκεί εδώ και χρόνια τα γραμματόσημα είναι αυτοκόλλητα. Ενώ στην Ελλάδα για ένα μικρό βαρύ αντικείμενο σου παραδίδει ο υπάλληλος δεκάδες γραμματόσημα κι εσύ ψάχνεις μια επιφάνεια για να τα κολλήσεις, επενδύοντας ουσιαστικά το αντικείμενο με γραμματόσημα, στη Φινλανδία, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχει το τυπωμένο γραμματόσημο με την αξία του τυπωμένη πάνω του. Αν θέλεις να παραλάβεις ένα δέμα που έχει έρθει στο όνομά σου, δεν χρειάζεται να πας στο ταχυδρομείο: Υπάρχουν χιλιάδες αυτόματα μηχανήματα παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων σε όλη τη χώρα.  Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες προσαρμόζονται ευέλικτα στους σημερινούς καιρούς και δεν χρηματοδοτούνται απλώς από τους φορολογουμένους για να κρατηθούν όρθιες ή να «κουτσο»-κρατηθούν. Βέβαια, δεν υπάρχει ο παράλογος και αδίστακτος συνδικαλισμός ελληνικού τύπου, που αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή με τον φόβο μήπως χάσει τα κεκτημένα. Ετσι όμως δεν πάει πουθενά η χώρα, και όλοι θα μυξοκλαίμε για την κατάντια της.

Ιωσηφ Ροϊλιδης, Φινλανδία  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή