Η θητεία των αρχηγών

Κύριε διευθυντά

Διαβάζω στο φύλλο της 26.07.2019 ότι, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, διατηρούνται στις θέσεις τους οι γενικοί διευθυντές υπουργείων που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι μια «πολιτική υπέρβαση» και δείχνει μια πολύ σοβαρή διαφορά στην κυβερνητική σκέψη για τη συνέχεια του κράτους.

Εύχομαι αυτή η διαφορά να εφαρμοστεί και στο υπουργείο Αμυνας και συγκεκριμένα για τους αρχηγούς των τριών όπλων και του ΓΕΕΘΑ. Τρεις από τους τέσσερις σημερινούς αρχηγούς έχουν θητεία ολίγων μηνών. Θα πρέπει να εξαντλήσουν τη θητεία των 2 ή 3 ετών που ορίζει ο νόμος. Η υπέρβαση θα είναι να επικρατήσει εθνική και όχι πολιτική σκέψη.

Επίσης, θα ήθελα να προτείνω στον υπουργό Αμυνας και στον πρωθυπουργό να εξετάσουν σοβαρά την αλλαγή του σχετικού νόμου και την παραμονή των αρχηγών για τρία έως τέσσερα χρόνια. Ο αρχηγός μετά την επιλογή του μπαίνει στον πρωτόγνωρο χώρο: της οικονομίας, της στρατιωτικής διπλωματίας, της πολιτικής. Χρειάζεται χρόνο για να εγκλιματιστεί. Επίσης, χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί σε βάθος για τις δυνατότητες και τα προβλήματα των σχηματισμών που διοικεί.

Ο χρονικός ορίζοντας των δύο ετών είναι ανεπαρκής. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 4 ή 5 χρόνια είναι ο αποδεκτός χρόνος παραμονής προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας στο πόστο τους (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, βουλευτής, δήμαρχος κ.ά.).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή