Το δημόσιο συμφέρον και τα απορρίμματα

Το δημόσιο συμφέρον και τα απορρίμματα

Το κύριο άρθρο της Καθημερινής (12.2) με τίτλο «Το τοπικό και το δημόσιο» καταλήγει στην πρόταση «Το Δημόσιο πρέπει να επιμείνει στο δημόσιο συμφέρον με πειθώ. Και με πυγμή».

Το συμπέρασμα αυτό είναι σωστό, το ένα όμως από τα δύο παραδείγματα που αναφέρονται είναι ατυχές. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Δημοσίου να λειτουργήσει το 2020 ένα νέο ΧΥΤΥ στον Μαραθώνα, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις πανέμορφες ακτές της Ανατολικής Αττικής, απειλώντας τον Ευβοϊκό, τον Μαραθώνα, την υγεία όλων των κατοίκων από τις περιοχές όπου θα περνούν τα απορριμματοφόρα, χρειάζεται να ξανασυζητηθεί 20 χρόνια μετά την αρχική απόφαση για τη δημιουργία του.

Αντί να δημιουργηθεί μια νέα «Φυλή» στην Ανατολική Αττική, σήμερα το Δημόσιο θα έπρεπε ήδη να έχει δημοπρατήσει την κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου ενεργειακής καύσης των σκουπιδιών μέσα στη σημερινή περιβαλλοντική κόλαση της Φυλής. Τα μεν υπάρχοντα σκουπίδια θα γίνονταν στάχτη και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τους κατοίκους, οι δε συνθήκες για την υγιεινή και ασφάλεια των εκεί εργαζομένων θα γίνονταν πιο ανθρώπινες.

Σε αυτή την προφανή λύση, στην οποία έχουν καταλήξει οι περισσότεροι λαοί του κόσμου, αντιτάσσεται το «βαθύ» κράτος, που έχει άλλα συμφέροντα από τη διατήρηση και επέκταση των ΧΥΤΥ, και μια μερίδα ιδεολογικά πεπεισμένων ότι η νέα τεχνολογία είναι «κακή» για την υγεία των λαών. Σε αυτούς τους λίγους και καλοπροαίρετους, η πειθώ με τα παραδείγματα των σύγχρονων εργοστασίων ενεργειακής καύσης των σκουπιδιών δίπλα σε σχολεία, σε πάρκα, μέσα στο κέντρο όλων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων θα έχει αποτέλεσμα.

Εκεί όπου οι αντιδράσεις δεν θα καμφθούν είναι στα συγκεκριμένα συμφέροντα που διαχρονικά κερδίζουν απίστευτα πολλά χρήματα από τη σημερινή άθλια διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι οι ίδιοι που «πείθουν» και τη σημερινή πολιτεία να συνεχίσει αυτή την τακτική. Αρκεί κανείς να πληροφορηθεί το μέχρι σήμερα κόστος κατασκευής του «κυττάρου» στο Γραμματικό, της «μεμβράνης» που το καλύπτει και έχει ήδη αλλάξει πολλές φορές, την κατασκευή της νέας οδοποιίας γύρω από Βαρνάβα, Γραμματικό για να υποψιαστεί για τι κέρδη μιλάμε. Μόνο οι «διαγραμμίσεις» αυτών των δρόμων έχουν ανέλθει σε πολλά εκατομμύρια ευρώ!

Η σημερινή πολιτεία πράγματι πρέπει «να επιμείνει στο δημόσιο συμφέρον με πειθώ και με πυγμή».

Δημητρης Λινος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή