ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η γραμματισμένη Σοφία Τρικούπη

Η γραμματισμένη Σοφία Τρικούπη

Κύριε διευθυντά
Ελαβα πρόσφατα ένα πολύτιμο δώρο: το λεύκωμα «Εθνους Αφύπνιση – Παύλος Μελάς – Ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο της Ναταλίας Ιωαννίδη», έκδοση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ελπίζω ότι θα αξιωθώ να μιλήσω από άλλες στήλες για το πένθος και τη συγκίνηση όλων των Ελλήνων όταν το 1904 το Παλικάρι έπεσε.

Το λεύκωμα μου δίνει τώρα την ευκαιρία να βοηθήσω στην αποκατάσταση της ορθογραφικής και συντακτικής τιμής της Σοφίας Τρικούπη, αδελφής του Χαριλάου και κόρης του Σπυρίδωνος Τρικούπη. Είχε διασυρθεί σχεδόν ως αναλφάβητη με την έκδοση του κειμένου της «Ο παπαγάλλος μου», στη σειρά «Μικρή Βιβλιοθήκη» της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ., επίτιμος σχολικός σύμβουλος και ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, είχε διεξέλθει προσεκτικά την έκδοση και σημείωσε 183 ορθογραφικά και συντακτικά σφάλματα και άπειρα λάθη στίξης. Δημοσίευσε δύο οξύτατες επιστολές στα «Γ. Α.» (Σάββατο 4 Αυγούστου, Σάββατο 25 Αυγούστου 2018), αλλά η επιμελήτρια κ. Ελλη Δρούλια εκώφευσε, ή μάλλον, για να μιλήσω ακριβέστερα, είπε άλλ’ αντ’ άλλων.

Τα χρόνια μου επιτρέπουν, ελπίζω, να τη συμβουλεύσω να αναζητήσει στο λεύκωμα για τον Παύλο Μελά την επιστολή που έστειλε η Σοφία Τρικούπη στη Ναταλία Παύλου Μελά για τον θάνατο του άνδρα της. Οταν τη διαβάσει –με τη βοήθεια ενός φιλολόγου παλαιάς κοπής– θα διαπιστώσει ότι η Σοφία Τρικούπη ήταν γραμματισμένη. Εύχομαι να παραδεχτεί ότι την αδίκησε βαρύτατα και ότι οφείλει να επανορθώσει το σφάλμα της.

Ν.Δ. Τριανταφυλλοπουλος