Ο κορωνοϊός, τ’ αυγά και τα καλάθια μας

Ο κορωνοϊός, τ’ αυγά και τα καλάθια μας

Κύριε διευθυντά

Τα όσα ζήσαμε με τον κορωνοϊό και την καραντίνα είναι πρωτόγνωρα, αλλά και μάθημα ζωής. Και επειδή, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «μέσα από το κακό γεννιέται και το καλό», ας δούμε και τη θετική πλευρά του.

Συνειδητοποιήσαμε την αξία του προλαμβάνειν αντί του θεραπεύειν. Η ηγεσία της χώρας πήρε γρήγορα μέτρα (δεν ολιγώρησε όπως άλλες χώρες) και εισπράξαμε πολλαπλά κέρδη. Διορθώσαμε και συνεχίζουμε να διορθώνουμε τις αδυναμίες και τις ανάγκες στον χώρο της Υγείας, ο οποίος υπήρξε κι αυτός θύμα των μνημονίων. Δοκιμάσαμε σε καιρό καραντίνας τον χώρο της τροφοδοσίας, που άντεξε επιτυχώς. Αλλά πήραμε κι ένα μάθημα σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, ότι ως χώρα πρέπει να είμαστε αυτάρκεις, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα. Αυτάρκεις πρέπει να γίνουμε και σε βασικά είδη πρόληψης στον χώρο της υγείας (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά, συστήματα μέθης).

Μάθαμε ότι στη ζωή δεν είναι τίποτα a priori δεδομένο και πόσο κάποια απλά πράγματα, όταν μας λείψουν, γίνονται πολύτιμα. Αγκαλιάσαμε τα μίνι μάρκετ της γειτονιάς και αντιληφθήκαμε την αξία της ύπαρξής τους. Ακόμα, καταλάβαμε την αξία του φαρμακείου σε κάθε γειτονιά και πράξαμε πολύ σωστά που δεν υποκύψαμε στις προτάσεις των τροϊκανών να στεγάσουμε τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ.Το αφήνω στη φαντασία σας να σκεφτείτε πού θα έφθαναν οι ουρές.

Ο κορωνοϊός ήρθε να μας θυμίσει τη λαϊκή σοφία «ποτέ όλα τα αυγά σε ένα καλάθι». Μιλάω για το κομμάτι του τουρισμού, που κατέχει το 1/4 της οικονομίας. Τέλος, ανακαλύψαμε και άυλες, αλλά χρήσιμες αξίες: να ξεσκονίσουμε και να ξαναδιαβάσουμε βιβλία, να ακούσουμε ξεχασμένους δίσκους, να ανακαλύψουμε τα μυστικά της κουζίνας και την τέχνη της μαγειρικής, να ακούσουμε στο τηλέφωνο ξεχασμένους φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και όσοι δεν ήξεραν τι σημαίνει σωματική άσκηση, χάριν του κορωνοϊού μπήκε και αυτή στη ζωή τους. Ακόμα και χωρίς τον κορωνοϊό κάποιες από αυτές τις συνήθειες θα μας μείνουν. Επίσης, έδωσε μια αφορμή στο πρυτανείο των Βρυξελλών μήπως και αφυπνιστεί από τον λήθαργο της απραξίας.

Δημητρης Μαυραειδοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή