Οι ευθύνες έναντι των διατηρητέων

Οι ευθύνες έναντι των διατηρητέων

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα, ως πρόεδρος και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου των –περίπου 20.000– Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων της χώρας μας, να συγχαρώ την εφημερίδα σας και τους άξιους συνεργάτες σας κ. Γιώργο Λιάλιο και Δημήτρη Αθηνάκη για το αφιέρωμα στα πολύπαθα νεοκλασικά και λοιπά διατηρητέα κτίρια και μνημεία της Αθήνας και τους ατυχείς ιδιοκτήτες τους, στο φύλλο της «Καθημερινής» της Παρασκευής 28ης Ιουλίου 2017.

Ο σύλλογός μας, από την εποχή της επανίδρυσής του, με την υποστήριξη της ΠΟΜΙΔΑ και του προέδρου της κ. Στράτου Παραδιά, στις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα, προσπαθεί, με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο, να υποχρεώσει τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των διατηρητέων και των ιδιοκτητών τους. Οι ευθύνες αυτές απορρέουν μάλιστα όχι μόνον από το Σύνταγμα της χώρας (άρθρα 17 και 24) αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, όπως π.χ. την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (άρθρο 1 και πρόσθετο Πρωτόκολλο) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ή πιο γνωστή ως Σύμβαση της Γρανάδας (άρθρα 6 και επόμενα), που η εφαρμογή τους εκκρεμεί από το 1992 μέχρι σήμερα! Το βασικό πρόβλημα σχετικά με τα διατηρητέα, που δημιουργεί όλα τα επόμενα, δεν έχει γίνει δυστυχώς ακόμα αντιληπτό και αποδεκτό από τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Το πρόβλημα είναι ότι ο χαρακτηρισμός ενός κτιρίου ως διατηρητέου ή/και ως μνημείου δεν γίνεται ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη και για την ικανοποίηση του ιδιωτικού του συμφέροντος. Ο χαρακτηρισμός γίνεται πάντοτε με πρωτοβουλία των κρατικών υπηρεσιών, ερήμην του ιδιοκτήτη ή/και συχνά με πλήρη αντίθεσή του, αποκλειστικά και μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια, το κάθε διατηρητέο, μετά τον χαρακτηρισμό του, αποτελεί πλέον αντικείμενο του δημοσίου συμφέροντος. Για τον λόγο ακριβώς αυτόν, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις όχι απλώς νομιμοποιούν αλλά και υποχρεώνουν κάθε κυβέρνηση, κάθε κρατική υπηρεσία αλλά και το δημόσιο ταμείο να συμβάλλουν στον σκοπό του χαρακτηρισμού, που είναι η προστασία, η διάσωση και η ανάδειξη των διατηρητέων, συμπεριλαμβανομένης της στερέωσης, της αποκατάστασης και της συνεχούς συντήρησής τους, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ελλάδος. Για όλους αυτούς τους λόγους, χαιρετίζουμε κάθε δράση που κρατάει το θέμα των διατηρητέων ζωντανό και επίκαιρο, όπως το πρόσφατο αφιέρωμα της «Καθημερινής», και σας ευχαριστούμε θερμά.

Νικος Σ. Χαρκιολακης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή