Κράτος – συνδικαλισμός, εχθροί της ναυτιλίας

Κράτος – συνδικαλισμός, εχθροί της ναυτιλίας

Κύριε διευθυντά

Δυστυχώς, καμία των ελληνικών κυβερνήσεων, από τη σημερινή μέχρι όλες τις προηγούμενες, δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στην ελληνική ναυτιλία, στην επισκευαστική και την κατασκευαστική βιομηχανία πλοίων στην Ελλάδα. Εκτός του κ. Βερνίκου, όλοι μα όλοι οι υπουργοί Ναυτιλίας υπήρξαν και είναι άσχετοι και βαθιά νυχτωμένοι στο αντικείμενο. Ο κλάδος, ο οποίος πρωτοπορεί παγκοσμίως, η ελληνική ναυτιλία, βάλλεται στην Ελλάδα όχι μόνο από το κράτος αλλά και από τον άκρατο συνδικαλισμό. Κράτος και ελληνικός συνδικαλισμός είναι εχθροί της επιχειρηματικότητας.

Αντί το κράτος να διευκολύνει την επιστροφή των ελληνόκτητων πλοίων στην ελληνική σημαία και τα συναφή γραφεία στην πατρίδα, τα καταδιώκει, την ίδια στιγμή που πολλές χώρες προσφέρουν προνομιακή μεταχείριση. Για όποιους δεν το γνωρίζουν, ας πληροφορηθούν από παλαιότερους ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούσαν το επίκεντρο επισκευών του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων που διέπλεαν το Σουέζ για να μεταφέρουν πετρέλαιο από τις αραβικές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και κατασκευών νέων πλοίων. Στον Σκαραμαγκά απασχολούνταν περισσότεροι από 4.800 εργατοτεχνίτες, επιπλέον περίπου 500 υπάλληλοι στα γραφεία. Κάθε ισόγειο σπιτιού στο Πέραμα ήταν αυτοκέφαλο συνεργείο επισκευής πλοίων ή αποτελούσε μονάδα συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Υπήρχε επίσης σωρεία ανεξάρτητων εταιρειών που εξυπηρετούσαν το ναυπηγείο με αντίστοιχα εξειδικευμένο προσωπικό. Ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά έσφυζε από ζωντάνια και δουλειά. Μέχρι που οι απεργίες για παράλογες απαιτήσεις των συνδικαλιστών, π.χ., 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, διάβρωσαν το ήθος εργασίας δημιουργώντας εχθρικό προς τον εφοπλισμό και τα πλοία κλίμα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της πρωτοπόρας αυτής επιχείρησης. Πολλές άλλες επιχειρήσεις ακολούθησαν, με το Πέραμα να νεκρώνει.

Ανάλογες ήταν οι αιτίες καταστροφής και διάλυσης του διαμαντιού των αιθέρων, της Ολυμπιακής, και άλλων πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναδουλειά και μιζέρια απλώθηκαν παντού. Μήπως είναι καιρός να παραδειγματιστούμε από την καταστροφική μανία των ελληνικών συνδικάτων συμμορφούμενοι σε έναν τύπο συνδικαλισμού όπως λειτουργεί στη Γερμανία ή τη Σουηδία;

Στελιος Ιδομ. Κογχυλακης, Διπλ. μηχ., Π. Φάληρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή