Σελίδες δόξας, ιστορίας στο γήπεδο του ΠΑΟ

Σελίδες δόξας, ιστορίας στο γήπεδο του ΠΑΟ

Κύριε διευθυντά

Ο Παναθηναϊκός, ο δημοφιλέστερος αθλητικός σύλλογος της Ελλάδας, βρίσκεται εδώ και αρκετόν καιρό σε δύσκολη κατάσταση. Σήμερα υπάρχει κάποια προοπτική διάσωσης του ιστορικού συλλόγου με κεφάλαια προερχόμενα από την Απω Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ως προς το θέμα της έδρας του ιστορικού συλλόγου, επιτρέψτε μου μια σύντομη ενημέρωση και πρόταση.

• Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελεί τη φυσική-ιστορική έδρα του συλλόγου, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

• Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία: α. Υπήρξε για μισόν αιώνα η αποκλειστική έδρα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου. β. Στο γήπεδο έχουν αγωνισθεί οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές (προπολεμικά και μεταπολεμικά). γ. Είναι το πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για ποδόσφαιρο. δ. Είναι το πρώτο γήπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε ξύλινη εξέδρα, εξέδρα από οπλισμένο σκυρόδεμα, χλοοτάπητας και προβολείς για νυκτερινά παιχνίδια. ε. Για πρώτη φορά, φίλαθλοι που συνηθίζουν να κάθονται στην ίδια περιοχή, δημιούργησαν ιδιαίτερο σύλλογο (Θύρα 13).  στ. Είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ελλάδα, όπου έχουν αγωνισθεί ως ποδοσφαιριστές ο Πελέ και ο Φέρεντς Πούσκας.  ζ. Είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ευρώπη, όπου ηττήθηκε η Σάντος του Πελέ (από τον Ολυμπιακό).  Για όλους αυτούς τους λόγους το γήπεδο αυτό πρέπει να χαρακτηρισθεί «διατηρητέο μνημείο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα».

• Το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι δεν μπορεί να αποτελέσει μελλοντική έδρα της ΠΑΕ για τους εξής λόγους: α. Ο στίβος είναι μακριά από τις κερκίδες των θεατών, επειδή παρεμβάλλονται οι διάδρομοι των αγώνων δρόμου. Ετσι, η ομάδα αγωνίζεται σχεδόν σε «ουδέτερο» γήπεδο.

β. Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων (Μπάγερν, Αγιαξ) που αρχικά αγωνίστηκαν στα Ολυμπιακά Στάδια (Μονάχου, Αμστερνταμ), αλλά μετά αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν δικά τους γήπεδα. γ. Ας μνημονεύσω την άποψη του Απόστολου Νικολαΐδη, ο οποίος μου είπε επί λέξει: «Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται γήπεδο όχι στάδιο. Επαναλαμβάνω όχι στάδιο».

• Η λεγόμενη «διπλή ανάπλαση». Είναι εις βάρος της Αθήνας, της περιοχής των Αμπελοκήπων, του ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού. Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν κατά το παρελθόν δημοσίως αναλυθεί («Κ», Γράμματα Αναγνωστών, 10-09-2005, 03-02-2011).

• Μπορεί ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα στεγάζει όλα τα τμήματά του (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, στίβος, ερασιτεχνικά τμήματα); Ναι, μπορεί. Η λύση υπάρχει. Ο νόμος 1515/1985 «Ρυθμιστικό σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας» (άρθρο 15, παρ. 2. 3δ) προβλέπει τη «δημιουργία συστήματος μεγάλων πόλων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών που εξυπηρετούν ολόκληρη την έκταση της πόλης… Στο Γουδί, στην έκταση Δήμου Αθηναίων και Ζωγράφου».

Το νέο αθλητικό κέντρο του Παναθηναϊκού πρέπει να κατασκευασθεί στο Γουδί, διότι: α) δεν χρειάζεται τροποποίηση του υπάρχοντος ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, β) θα προσελκύσει στον αθλητισμό τους νέους της ευρύτερης περιοχής, η οποία σήμερα στερείται κατάλληλων αθλητικών χώρων, και γ) η περιοχή απέχει μόνον 1.700 μέτρα από την ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού.

Ελπίζω οι νέοι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ να εξετάσουν την πρόταση αυτή και να δημιουργήσουν ένα πρότυπο αθλητικό συγκρότημα για όλα τα τμήματα του συλλόγου.

Κώστας Γ. Τζαμουζάκης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, μέλος του Παναθηναϊκού Α. Ο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή