Η Αγορά Ψυχικού και οι παρεμβάσεις

Η Αγορά Ψυχικού και οι παρεμβάσεις

Kύριε διευθυντά

Σε απάντηση άρθρου του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 10ης Ιουλίου 2018 της έγκριτης εφημερίδας σας, με τον τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για την Παλαιά Αγορά του Ψυχικού», η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και από το υπουργείο Πολιτισμού, σας αποστέλλουμε παλαιό άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, με τον τίτλο «Ο δήμος καταγγέλλει την εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ», δοθέντος ότι έκτοτε μέχρι σήμερα, το διατηρητέο παραμένει κακοποιημένο από την εταιρεία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που έχει κριθεί αμετακλήτως ως επικαρπώτρια του ακινήτου της Παλαιάς Αγοράς, της οποίας ο δήμος είναι κύριος και νομέας, παλαιότερα αντικατέστησε παρανόμως, χωρίς μελέτη, τις κεραμοσκεπείς στέγες από μπετόν, κατέλαβε κοινοχρήστους χώρους στοών και αιθρίου 360 τ.μ. και χώρο δημοσίας χρήσεως 270 τ.μ. του Αστυνομικού Καταστήματος, κατασκεύασε πατάρια στα καταστήματα και διπλασίασε σχεδόν την επιφάνειά τους, ενώ δεν προκύπτει αν έχει αποκαταστήσει, έπειτα από τόσες αυθαίρετες παρεμβάσεις, τη στατική επάρκεια του κτιρίου.

Ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Ξυριδάκης είχε καταγγείλει με το υπ’ αριθμόν 6776/11-04-2012 έγγραφό του προς την αρμόδια Πολεοδομία του Δήμου Αγίας Παρασκευής όλες τις παραπάνω αυθαιρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί.  Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από την απόφαση 2438/2014 του ΣτΕ ο δήμος άφησε ερήμην την υπ’ αριθμόν καταθέσεως Ε/219/14-1-2013 αίτηση που είχε καταθέσει ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών με τις οποίες η εταιρεία επιχείρησε να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες της…Σημειωτέον ωστόσο ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι δυνατή η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε διατηρητέα.

Ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού επισήμανε με το υπ’ αρ. πρωτ. 1161/02-03-2015 έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος όλα τα παραπάνω, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Συνεπώς το πρόσφατο άρθρο είναι ανακριβές, γιατί με την ανοχή της δημοτικής αρχής, η εταιρεία ουδέποτε συμμορφώθηκε. Η δημοτική αρχή δηλαδή δεν απαίτησε μέχρι τέλους ως ώφειλε την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών που η ίδια διαπίστωσε με έγγραφά της σε βάρος του διατηρητέου, ενώ έχει αποδεχθεί και την καταπάτηση του χώρου του Α.Τ. που υπήρχε στο συγκρότημα της Παλαιάς Αγοράς.

Το αρχείο μας παραμένει στη διάθεση του αρθρογράφου σας για την ενημέρωσή του με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την επιστολή αυτή υπενθυμίζοντας ότι ο Σύλλογός μας έχει μακρά ιστορία παρουσίας στο προάστιο του Ψυχικού και έχει παρέμβει ουσιαστικά σε όλες τις δίκες που αφορούν στην προστασία του με επιτυχία.

Ασφαλώς και όλοι οι κάτοικοι του Ψυχικού επιθυμούμε την επαναλειτουργία του χώρου της Παλαιάς Αγοράς υπό τον όρο όμως της αποκατάστασης της νομιμότητας προς όφελος του προαστίου και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της σε χώρο κοινοχρήστου πρασίνου, όπως ορίζεται στο ρυμοτομικό.

Για τον Σύλλογο Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού

Η Γραμματέας Ελενη Ζεππου-Χαρλαυτη, Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή