Η ανεξαρτησία, το «Οχι» και οι εορτασμοί

Η ανεξαρτησία, το «Οχι» και οι εορτασμοί

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθώ τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σχετικά με το αν οι δύο εθνικές εορτές μας θα έπρεπε να αφορούν την ανεξαρτησία της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό το έτος 1828 και τον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στις 9.5.1945.

Από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει ότι μια εθνική επέτειος αφορά συχνότερα την ανεξαρτησία (185 περιπτώσεις) και σπανιότερα την απελευθέρωση της χώρας ή μία επανάσταση (περί τις 40 περιπτώσεις). Σε ολιγάριθμες περιπτώσεις, όπως της χώρας μας, του Μεξικού και της Ρωσίας, εορτάζεται η έναρξη της επανάστασης. Οσον αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γενικά στην Ευρώπη εορτάζεται ή η απελευθέρωση των χωρών από τα ναζιστικά στρατεύματα ή η συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας μιας και δεν είναι πολλές οι χώρες που μπορούν να επικαλεσθούν ένα δικό τους, ουσιαστικό και επιτυχημένο, «Οχι» στον εισβολέα τους.

Γνωρίζουμε ότι, λόγω και του προηγηθέντος εμφυλίου πολέμου, μετά το 1826 η Επανάσταση δεν είχε ευοίωνες προοπτικές και, τελικά, η δημιουργία του νεότευκτου Ελληνικού κράτους οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στην άμεση εμπλοκή των τότε τριών μεγάλων δυνάμεων. Οσον αφορά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο εορτασμός της δεν θα ήταν τόσο δόκιμος για μια χώρα απελευθερωμένη από τον Οκτώβριο 1944 και με μικρή περαιτέρω συμμετοχή στις συμμαχικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, μπορούμε να θεωρούμε ότι η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και το «Οχι» του 1940, όπως και οι επιτυχίες που τα ακολούθησαν οφείλονταν στους προγόνους μας, κάποιοι από τους οποίους, οι νεώτεροι μαχητές της Αλβανίας, βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Δημ. Χατζηδάκης, Δρ Χημικός Μηχανικός, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή