Ο στρατηγός Οθωναίος και το κίνημα του 1935

Ο στρατηγός Οθωναίος και το κίνημα του 1935

Κύριε διευθυντά

Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 13 Μαρτίου 2019, αναφέρεται ότι στο κίνημα της 1ης/3/1935 των αξιωματικών του στρατού και του ναυτικού, δεν συμμετείχε ο αντιστράτηγος –θείος μου– Αλέξ. Οθωναίος. Θα σας πω, λοιπόν,  γιατί δεν έλαβε μέρος. Στις 6 Μαρτίου του 1933, ύστερα από συμφωνία Βενιζέλου – Παναγή Τσαλδάρη, ορκίστηκε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών ο εν ενεργεία στρατηγός Αλέξ. Οθωναίος, για να επιβάλει την τάξη στην πόλη των Αθηνών και να διεξαχθούν «ειρηνικά» οι εθνικές εκλογές.

Τελικώς, τις εκλογές κέρδισε ο Παναγής Τσαλδάρης στον οποίο ο θείος μου «παρέδωσε» την πόλη, και μετά λίγες ημέρες παραιτήθηκε. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, γιατί ο στρατηγός απείχε από το κίνημα του 1935, που εστρέφετο και κατά του Π. Τσαλδάρη που είχε γίνει πρωθυπουργός προ διετίας με ελεύθερες εκλογές και ομαλότητα, που του εξασφάλισε ο θείος μου ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Σωτηριος Στεφανου Οθωναιος, Χαλάνδρι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή