Αλλο ο κλειδωμένος κι άλλο ο εγκλωβισμένος

Αλλο ο κλειδωμένος κι άλλο ο εγκλωβισμένος

Κύριε διευθυντά

Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες ότι τα τουρκικά πλοία «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα. Οσοι μιλούν για «κλείδωμα» είμαι βέβαιος ότι μεταφράζουν την αγγλική λέξη «Locking». Οι λέξεις «Tracking» και «Locking» στη στρατιωτική ορολογία χρησιμοποιούνται στα συστήματα ελέγχου πυρός. Το ραντάρ πρώτα κάνει έρευνα/ανίχνευση (Tracking) για να εντοπίσει τον στόχο και μόλις τον εντοπίσει τον εγκλωβίζει, κάνει εγκλωβισμό (Locking). Οταν ένας στόχος είναι εγκλωβισμένος βρίσκεται σε δεινή θέση, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχθεί τα επιτυχή πυρά του αντιπάλου. Η σωστή λοιπόν απόδοση του «Locking», στην περίπτωση της γαλλικής φρεγάτας είναι εγκλωβισμός και όχι κλείδωμα.

Κλεισμένος ο στόχος σε ένα κλουβί δεν μπορεί να ξεφύγει από πουθενά. Ο κλειδωμένος μπορεί να ξεφύγει από ένα άλλο άνοιγμα, π.χ. από ένα παράθυρο. Χρησιμοποιώντας σωστά τη γλώσσα μας μπορούμε να κυριολεκτούμε. Εχουμε αυτό το προνόμιο και ευλογία. Ας μην τα απεμπολούμε.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή