Η Αιδηψός, θύμα του «Καλλικράτη»

Η Αιδηψός, θύμα του «Καλλικράτη»

Κύριε διευθυντά

Η «Κ» στο φύλλο της 9/5/2017 δημοσίευσε ρεπορτάζ της κ. Ιωάννας Φωτιάδη, με τίτλο «Πολλά υποσχόμενος ιαματικός τουρισμός». Στο ενδιαφέρον αυτό ρεπορτάζ αναφέρονται σημαντικές πληροφορίες για τις ιαματικές δυνατότητες των υδάτων των διαφόρων λουτροπόλεων της χώρας. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό λουτροπόλεων και τα νερά των ιαματικών πηγών ενδείκνυνται για πολλές παθήσεις. Παλαιότερα η γενική γραμματεία Τουρισμού (νυν ΕΟΤ) είχε κατατάξει τις λουτροπόλεις σε τουριστικής και τοπικής σημασίας. Στην κατηγορία της τουριστικής σημασίας ήταν η Αιδηψός, το Λουτράκι, τα Καμένα Βούρλα, η Υπάτη, το Σμόκοβο, το Πλατύστομο, ο Καϊάφας, η Κυλλήνη και η Ικαρία. Στην κατηγορία τοπικής σημασίας ήταν οι πηγές Κρωίδων Καβάλας, Πόζαρ (στην Κεντρική Μακεδονία), Κύθνος (ιδιοκτησία ΤΣΑΥ).

Στις πηγές τουριστικής σημασίας η γενική γραμματεία Τουρισμού (υπήγετο στο υπουργείο Εμπορίου) είχε τοποθετήσει μόνιμη ιατρική υπηρεσία που λειτουργούσε όλο τον χρόνο. Η σημερινή ηγεσία του ΕΟΤ (υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού) αμφιβάλλω αν γνωρίζει πού υπάρχουν ιαματικές πηγές. Σε επιστολή που έστειλα στον υπουργό δεν έτυχα στοιχειώδους απάντησης. Είναι γεγονός ότι η σωστή εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη στην τοπική και κρατική οικονομία. Στην Αιδηψό ο ΕΟΤ την εποχή του Παν. Λαμπρία ανήγειρε σύγχρονο υδροθεραπευτήριο που θα μπορούσε να λειτουργεί όλον τον χρόνο. Η δε εξωτερική πισίνα με κατάλληλο σκέπαστρο και πλευρική κάλυψη θα μπορούσε να λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες.

Ο γράφων πριν από τη στράτευσή του και έπειτα από αυτήν υπηρέτησε ως ιατρός στην Αιδηψό (εκεί έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα) και έχει γνωρίσει από πολύ κοντά τι σημαίνει λουτρόπολη και πώς λειτουργεί. Σήμερα οι περισσότερες λουτροπόλεις λειτουργούν ως δήμοι ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων και φροντίζουν για τα του δήμου τους. Και μόνον η Αιδηψός ευρίσκεται υπόδουλη του «Καλλικράτη». Η πρώτη λουτρόπολη της χώρας παράγει πλούτο, τον οποίο νέμεται η Βόρεια Εύβοια, γιατί ο νυν δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού θέλει να ικανοποιεί τις ανάγκες της εκλογικής του περιφέρειας και αφήνει την Αιδηψό να μαραζώνει. Τρανό παράδειγμα της εγκατάλειψης είναι η δημοτική πλαζ, το παλαιό υδροθεραπευτήριο και το τουριστικό περίπτερο. Σημειώνω ότι η δημοτική πλαζ έχει το προνόμιο να αναβλύζουν εκεί ζεστά νερά, έτσι ώστε θα μπορούσε ο κόσμος να κάνει μπάνια και τον χειμώνα. Τα ανωτέρω κτίρια φέρουν δυστυχώς τη σφραγίδα της εγκληματικής αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Ζητείται τουριστική συνείδηση αλλά πού να βρεθεί; Το υπουργείο Τουρισμού «κοιμάται», ο δήμος σκοπίμως δεν ενδιαφέρεται και απαξιώνει τη λουτρόπολη. Είναι καιρός οι δημότες της Αιδηψού να «επαναστατήσουν».

Σπυρος Καραντζης, Γιατρός  – Νέα Ερυθραία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή