Ο «Καλλικράτης» και ο νομάρχης

Ο «Καλλικράτης» και ο νομάρχης

Κύριε διευθυντά

Η πιο άστοχη, για να μην πω ανόητη, κατά τη γνώμη μου, τροποποίηση του «Καποδίστρια», που έγινε με τον «Καλλικράτη», είναι η κατάργηση της «Νομαρχίας» και η αντικατάστασή της με το άχρωμο κι άσχετο «Περιφερειακή Ενότητα». Εννοείται ότι της «Περιφερειακής Ενότητας» προΐσταται ο «αντιπεριφερειάρχης», που αντικατέστησε τον «νομάρχη».

Ολη αυτή η αδόκιμη και δυσπρόφερτη φρασεολογία δεν προσέφερε τίποτε περισσότερο από τη «δικαίωση» κάποιου μανδαρίνου που τα εμπνεύστηκε. Ο κόσμος, νομαρχία και νομάρχης ξέρει κι αυτά χρησιμοποιεί στις αναζητήσεις του.  Πιστεύω λοιπόν πως είναι απαραίτητο, με την επόμενη τροποποίηση του «Καλλικράτη», να επανέλθει η νομαρχία και ο νομάρχης. Για λόγους ιστορικούς, για λόγους γλωσσικής αισθητικής και αποκατάστασης της παράδοσης. 

Μία άλλη απαράδεκτη αλλαγή. Η «Κοινότητα», που αποτέλεσε το κύτταρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την ίδρυσή της, μετά την απελευθέρωση τής Θεσσαλίας το 1881, έγινε πια «Τοπική Κοινότητα».  Ποιον σκοπό, τάχα, εξυπηρετεί αυτή η βάφτιση; Και από πού ως πού το «Τοπική» προσθέτει κύρος ή αυθεντικότητα; Η σχέτη «Κοινότητα» πρέπει να επανέλθει εκεί που ήταν για περισσότερο από έναν αιώνα.

Βασ. Τακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή