ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο «Καλλικράτης» και ο νομάρχης

Κύριε διευθυντά
Η πιο άστοχη, για να μην πω ανόητη, κατά τη γνώμη μου, τροποποίηση του «Καποδίστρια», που έγινε με τον «Καλλικράτη», είναι η κατάργηση της «Νομαρχίας» και η αντικατάστασή της με το άχρωμο κι άσχετο «Περιφερειακή Ενότητα». Εννοείται ότι της «Περιφερειακής Ενότητας» προΐσταται ο «αντιπεριφερειάρχης», που αντικατέστησε τον «νομάρχη».

Ολη αυτή η αδόκιμη και δυσπρόφερτη φρασεολογία δεν προσέφερε τίποτε περισσότερο από τη «δικαίωση» κάποιου μανδαρίνου που τα εμπνεύστηκε. Ο κόσμος, νομαρχία και νομάρχης ξέρει κι αυτά χρησιμοποιεί στις αναζητήσεις του.  Πιστεύω λοιπόν πως είναι απαραίτητο, με την επόμενη τροποποίηση του «Καλλικράτη», να επανέλθει η νομαρχία και ο νομάρχης. Για λόγους ιστορικούς, για λόγους γλωσσικής αισθητικής και αποκατάστασης της παράδοσης. 

Μία άλλη απαράδεκτη αλλαγή. Η «Κοινότητα», που αποτέλεσε το κύτταρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την ίδρυσή της, μετά την απελευθέρωση τής Θεσσαλίας το 1881, έγινε πια «Τοπική Κοινότητα».  Ποιον σκοπό, τάχα, εξυπηρετεί αυτή η βάφτιση; Και από πού ως πού το «Τοπική» προσθέτει κύρος ή αυθεντικότητα; Η σχέτη «Κοινότητα» πρέπει να επανέλθει εκεί που ήταν για περισσότερο από έναν αιώνα.

Βασ. Τακης