Οι γλωσσοφθόροι και οι εταίροι μας

Οι γλωσσοφθόροι και οι εταίροι μας

Κύριε διευθυντά

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχή παρακμή. Αυτή αντανακλάται σε όλες τις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν το επίπεδο του λαού μας. Εκείνο που κατά κύριο λόγο επηρεάζει όλους και όλα είναι το μορφωτικό του επίπεδο.

Ως μόρφωση εννοώ τον παράγοντα εκείνο που εκτείνεται σε όλο τον ορίζονται της ανθρώπινης δραστηριότητος και φύσης και όχι μόνο σε αυτό που ονομάζουμε εκπαίδευση, δηλαδή το σχολείο.

Η μόρφωση έχει βασικό παράγοντα την εκπαίδευση αλλά είναι ευρύτερος όρος και χρειάζεται πολύ περισσότερα από αυτά που προσφέρουν οι διδάσκαλοι και τα σχολικά βιβλία. Είναι γεγονός ότι και η εκπαίδευση υποβαθμίζεται συνεχώς. Εδώ επικρατεί ένας φαύλος κύκλος, αφού είναι αυτή η ίδια που διαμορφώνει και τη στάθμη των διδασκόντων, που κατόπιν θα μεταλαμπαδεύσουν την εκπαίδευση αλλά και μόρφωση στους διδασκόμενους. Ενας άλλος παράγοντας που έχει τεράστια επίδραση στο μορφωτικό επίπεδο όλων είναι τα μέσα ενημέρωσης, όπου είναι εμφανές το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και γνώσης πολλών ομιλητών. Τα σφάλματα και η σύγχυση των εννοιών που εκπέμπουν είναι πασιφανέστατα.

Ερχομαι τώρα στη βάση της μετάδοσης της γνώσης και πώς αυτή διαμορφώνεται. Ο ρόλος της γλώσσας είναι βασικότατος, φυσικά. Η γλώσσα που ομιλούμε δεν είναι παρά ένα κατάλοιπο της Αρχαίας Ελληνικής που ήταν πλουσιότατη και υπήρξε άριστο εργαλείο στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι δυτικοευρωπαικές κοινότητες χρησιμοποίησαν την Αρχαία Ελληνική για να αναπτύξουν και διαδώσουν τις επιστήμες και τον πολιτισμό στους νέους χρόνους. Π.χ. η ιατρική επιστήμη χρησιμοποιεί την Αρχαία Ελληνική σχεδόν σε όλους τους επιστημονικούς όρους που χρειάζεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα βέβαια και σε όλες τις άλλες επιστήμες.

Εδώ στην Ελλάδα ακολουθούμε την αντίθετη κατεύθυνση.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, αυτοί που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, μορφωμένοι στην Ευρώπη, διαπίστωσαν αμέσως την ανάγκη της ύπαρξης μιας πλούσιας γλώσσας που να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει την πολυγλωσσία ή καλύτερα την αγλωσσία που επικρατούσε στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

Οι σοφοί λοιπόν αυτοί άνθρωποι, μορφωμένοι στην Ευρώπη, αντελήφθησαν αμέσως την ανάγκη να υπάρξει μια επίσημη γλώσσα για όλους τους Ελληνες και φυσικά ο νους τους πήγε αμέσως στην Αρχαία Ελληνική που είχε ήδη μεταδώσει τον πλούτο της στους Ευρωπαίους. Το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε τότε, επανδρώθηκε με καθηγητές που είχαν σπουδάσει κυρίως στη Γερμανία (Ιένα, Λειψία). Αυτοί διαμόρφωσαν την καθαρεύουσα και την καθιέρωσαν στους Ελληνες.

Η γλώσσα αυτή διατηρούσε όλο τον πλούτο της Αρχαίας και είχε διαμορφωμένους βασικούς κανόνες ορθογραφίας και γραμματικής παρμένους από τα Αρχαία Ελληνικά.

Γιατί καταργήθηκε η καθαρεύουσα; Για να στραφούμε πάλι στην «ακάθαρτη» γλώσσα γεμάτη με τουρκικές και άλλες ξένες λέξεις των διαφόρων διαλέκτων που ομιλούντο από τους απλοϊκούς ανθρώπους;

Θεωρώ ότι είναι καιρός οι Ελληνες να επανέλθουμε σε μια πλούσια Αρχαΐζουσα Ελληνική Γλώσσα, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων Ευρωπαίων που τιμούν και προστατεύουν τις γλώσσες των και δεν επιτρέπουν να μολύνονται από ξένες λέξεις. Αναφέρομαι ειδικά σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία που πολύ προσέχουν τις γλώσσες των. Επειδή, όμως, υπάρχει η ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή γλώσσα τον ρόλο της οποίας παίζει σήμερα η Αγγλική, μήπως είναι τώρα η ευκαιρία, που η Αγγλία φεύγει από την Ε.Ε., να πάψουμε να γινόμαστε γλωσσοφθόροι της Ελληνικής και να προτείνουμε να υιοθετηθεί η ελληνική γλώσσα (η καθαρεύουσα φυσικά) ως κοινή γλώσσα στην Ε.Ε.

Είμαι βέβαιος ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αλλά και άλλες χώρες θα το δεχθούν ασμένως, αφού οι χώρες αυτές έχουν καθιερώσει τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής στα σχολεία τους υποχρεωτικά.

Δημήτριος Ανυφαντης, Δρ Ναυπηγός και Μηχανολόγος Μηχανικός, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή