Η Βεργίνα, η άδεια και οι ανασκαφές

Η Βεργίνα, η άδεια και οι ανασκαφές

Κύριε διευθυντά

Σας γράφω με αφορμή το σχόλιο του συνεργάτη σας κ. Σάκη Ιωαννίδη καθώς και τη δήλωση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Ημαθίας, επειδή οφείλω να αποκαταστήσω ορισμένα απαραίτητα στοιχεία της αλήθειας.

– Είναι δυστυχώς η τέταρτη συνεχής χρονιά που ματαιώνεται η ανασκαφή του Ιουλίου, δηλ., η αρχή της ανασκαφής του ΑΠΘ στη Βεργίνα, εξαιτίας της αργοπορημένης έκδοσης της άδειας από μέρους του ΥΠΠΟ. Επομένως το γεγονός έχει «δοκιμαστεί».

– Εξακολουθεί να μας προκαλεί μεγάλη απορία γιατί δεν μπορεί να εκδοθεί εγκαίρως η άδεια της ανασκαφής, ανεξαρτήτως του περιεχομένου (θετικού ή αρνητικού!), αφού είναι γνωστή και δεδομένη εκ των προτέρων η χρονική διάρκεια της συστηματικής ανασκαφής του ΑΠΘ. Για τα προηγούμενα χρόνια οι αιτιάσεις της ΕΦΑ Ημαθίας αφορούσαν κυρίως το θέμα του τείχους. Φέτος η εισήγηση υπήρξε απλώς και γενικώς αρνητική, ωστόσο το ΚΑΣ αποφάσισε να δοθεί η άδεια (και βεβαίως στο τέλος Ιουλίου). Επιτέλους, ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της άρνησης όταν τελικά η ανασκαφή εντέλει πραγματοποιείται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από τους άλλους δύο πανεπιστημιακούς συναδέλφους;

– Αντιπαρέρχομαι δύο σημαντικά στοιχεία, ότι α) η ανασκαφική αυτή έρευνα του ΑΠΘ αριθμεί 80 χρόνια δράσης και σπουδαίους δασκάλους, β) στην ανασκαφή αυτή (στην αρχή ακόμη και οικονομικά!) οφείλεται το μεγάλο εύρημα των 1976-1980, και επικεντρώνομαι στον εκπαιδευτικό ρόλο αυτού του αρχαιολογικού έργου (όπως και κάθε πανεπιστημιακής ανασκαφής!). Ενας πολύ μεγάλος αριθμός των ενεργών αρχαιολόγων της Αρχαιολ. Υπηρεσίας έχουν ασκηθεί στον χώρο της Βεργίνας στα φοιτητικά τους χρόνια. Και θέτω αμέσως το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να ακυρώνεται μέρος του εκπαιδευτικού έργου ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος από τις υπηρεσίες ενός άλλου υπουργείου με τόση ευκολία, για να μη καταφύγουμε σε βαρύτερες εκφράσεις; Πώς είναι δυνατόν να ψυχαγωγούνται μαθητές της μέσης εκπαίδευσης μέσα στα μνημεία και να ακυρώνεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών Αρχαιολογίας του ΑΠΘ;

– Στην ΕΦΑ Ημαθίας έχουν παραδοθεί κατά καιρούς μνημεία ώστε να καταστούν επισκέψιμα καθώς και άλλα κινητά ευρήματα για τις ανάγκες του νέου μουσείου κ.λπ. κ.λπ.

– Δεν πρόκειται να συνεχίσω τη συζήτηση, γιατί αυτή δεν ανήκει στη δημοσιότητα. Μόνο θα συμβουλεύσω σε πολλούς να ξαναδιαβάσουν το «Χρονικό της Βεργίνας» του Μ. Ανδρόνικου. Τέλος, οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους φοιτητές μου των τελευταίων χρόνων που στερήθηκαν την ανασκαφική άσκηση.

ΥΓ.: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη Βεργίνα εδώ και τρεις εβδομάδες, χωρίς ανασκαφή, με λίγους φοιτητές, κάνοντας μαθήματα, φροντιστήρια κ.λπ.!

Στελλα Δρουγου, Ομότιμη καθηγήτρια Κλασ. Αρχαιολογίας ΑΠΘ, μέλος της ανασκαφής της Βεργίνας του ΑΠΘ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή