Από τα θρανία οικολογία, τέχνες και πολιτισμός

Από τα θρανία οικολογία, τέχνες και πολιτισμός

Κύριε διευθυντά

Ως εκπαιδευτικός, υπηρετήσας επί 36 έτη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα ήθελα, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών, να εκθέσω κάποιες σκέψεις μου για την Παιδεία, γιατί: ανοιχτό σχολειό σημαίνει φως, σημαίνει πολιτισμός.

Φρονώ ότι κάθε παιδί, έως την ηλικία των 16 ετών, πρέπει να βρίσκεται σ’ ένα σχολείο που είναι περιβάλλον παιδείας και πολιτισμού. Δύο χρόνια στο νηπιαγωγείο, έξι χρόνια στο δημοτικό, τρία χρόνια στο γυμνάσιο και ένα στο λύκειο, συνολικά δώδεκα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σ’ ένα περιβάλλον παιδείας, σοφίας, πολιτισμού και χριστιανικό. Ολοι οι μαθητές/τριες, ανεξαρτήτως της προφορικής ή της γραπτής τους επίδοσης, να συνεχίζουν ακώλυτα τη φοίτησή τους. Για όσους/ες, όμως, επιθυμούν να συνεχίσουν να θεσπιστούν δύο επιπλέον χρόνια με 2-3 μαθήματα επιλογής τους, άμεσα συνδεόμενα με τις πανεπιστημιακές σπουδές. Οι απόφοιτοι να εισάγονται στα ανώτατα ιδρύματα με Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οσοι/ες αποτυγχάνουν, να έχουν δύο επιλογές: να δοκιμάσουν πάλι ή να παρακολουθήσουν σχολείο, 2-3 χρόνια, με μαθήματα σχετικά με το επάγγελμα ή την τέχνη που θα επιλέξουν.

Στη σχολική υποχρεωτική εκπαίδευση κρίνεται σκόπιμο να διδάσκονται μαθήματα οικολογικής και φορολογικής ενημέρωσης και προσφοράς αίματος – σημασία της αιμοδοσίας ως πράξης αδελφοσύνης και πολιτισμού ψυχής. Επίσης, να διατίθενται, σε κάθε σχολική χρονιά, δύο ημέρες για πολιτιστικές εκδηλώσεις: επισκέψεις στην Ακρόπολη και σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλιοθήκες, σε θεατρικές παραστάσεις και συμφωνικές ορχήστρες, κοινωνώντας έτσι με τα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής.

Ιωάννης Κουρίτας, Μαθηματικός, επίτιμος λυκειάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή