«Παιδιά, πάμε Πεδιά των Παρισίων;»

«Παιδιά, πάμε Πεδιά των Παρισίων;»

Κύριε διευθυντά

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματικά, άδολα και αψυχολόγητα, προσπάθεια για επαναφορά της «μαλλιαρής» γλώσσας, που στα παλαιότερα χρόνια προκάλεσε τόσα προβλήματα. Ακούμε, έτσι, κάθε μέρα από γραμματιζούμενους αλλά και απλούς ανθρώπους την αλλαγή των λέξεων που χρησιμοποιούσαμε πριν από λίγα χρόνια ως κάτι το νεωτερικό, ίσως και «δημοκρατικότερο»!

Χωρίς να έχω πρόθεση να πολιτικολογήσω, αλλά και χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τα της γραμματικής, θα ήθελα να σημειώσω μερικά «χονδρά γλωσσικά τερατουργήματα», που είναι διασκεδαστικά αλλά και καταστροφικά για τη γλώσσα μας ως μέσον επικοινωνίας μεταξύ μας. Ετσι, για παράδειγμα, σημειώνω:

Τους Ρότσιλντ τους είχα ακούσει από μικρό παιδί. Οταν μάλιστα θέλαμε να πούμε πως κάποιος ήταν πλούσιος, λέγαμε: «Αυτός είναι Ρότσιλντ». Τελευταία όμως, αντί για Ρότσιλντ, ακούμε εκείνο το βαρβαροσαξονικό «Ροτσάιλντ», όπως το προφέρουν στο Τέξας και στην Αριζόνα. Εψαξα τώρα το λεξικό «Ηλιος» και εκεί διάβασα «Ρότσιλντ», το ίδιο παλαιό όνομα, και απορώ πώς από πέρυσι οι Ρότσιλντ έγιναν Ροτσάιλντ!

Ενα άλλο ανέκδοτο είναι εκείνο με το «άμεσα» και το «πιθανά», που αντικατέστησαν τα σωστά «αμέσως», απευθείας, τώρα δηλαδή, και το «πιθανώς» – «πιθανόν», με την έννοια «ίσως». Ο καφετζής πάντως της γειτονιάς μας εξακολουθεί να απαντά με το «αμέσως»! Το τραγικότερο όμως είναι αυτό που άκουσα πριν από κάμποσες μέρες και δεν πίστευα στ’ αυτιά μου: «Εγινε συγκέντρωση του τάδε κόμματος στα Ηλύσια Πεδιά των Παρισίων». Σε λίγο θα περιμένουμε ν’ ακούσουμε, αντί για «Πεδίον του Αρεως», το «Πεδί του Αρη»! Αυτά είναι ένα ελάχιστο δείγμα απ’ αυτά που ακούμε κάθε μέρα και έπεται συνέχεια! Γι’ αυτό παρακαλώ τους γελοιογράφους, τους χρονογράφους και άλλους συνεργάτες σας να καυτηριάζουν κάθε τέτοιο παραστράτημα.

Κων/νος Ι. Κοτσιλης, Συνταξιούχος τραπεζικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή