Μια απάντηση (και) με βοήθεια Ελύτη

Μια απάντηση (και) με βοήθεια Ελύτη

Κύριε διευθυντά

Θέλω να απαντήσω συνοπτικά στην επιστολή του κ. Αγγελου Μάραντου («Καθημερινή», 8-8-2017).

1. Ο ανωτέρω κύριος κατά δήλωσή του, είναι άθεος. Ποσώς ενδιαφέρει. Κάνει κριτική στον κ. Λακασά, ότι μιλάει σε ακροατήριο παραδοσιακής Δεξιάς. Ο ίδιος που μιλάει στη λαϊκίστικη Αριστερά; Χρησιμοποιεί ανούσιους γραμματικούς νεολογισμούς για να αποδείξει τι; Τη σκοτοδίνη της νεωτερικής δήθεν άποψής του;

2. Μας μιλάει «υποτιμητικά» ο δήθεν σπουδαίος για «παιδάκια» που τα βοηθάει η κατάργηση της σημαίας, παρελάσεων, εθνικού ύμνου, προσευχής και κατ’ επέκταση των Θρησκευτικών. Είναι άμοιρος ψυχολογίας. Στην ηλικία των 11-12 ετών έχει αναπτυχθεί μέσα τους «η αφαιρετική ικανότητα» και τα Ελληνόπουλα «όχι παιδάκια» είναι έμφρονα εθνικής, χριστιανικής και δημοκρατικής διαστρωματικής συνείδησης.

3. Η Ελλάδα, κύριε, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Αρχαία Ελλάδα – Ορθοδοξία – παράδοση (Παπαρρηγόπουλος – Παπαδιαμάντης – Βάρναλης – Αλεξ. Παπαναστασίου, Φ. Κόντογλου, Μ. Θεοδωράκης κ.ά.).

4. Εάν εσείς γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και ζείτε στο εξωτερικό, γιατί έρχεσθε, απ’ ό,τι φαίνεται, στην όμορφη αυτή χώρα; Προφανώς έρχεσθε να αναγεννηθείτε σε αισθήματα και παραδόσεις, να πάρετε φρέσκο οξυγόνο ζωής στον μοναχικό σας δρόμο.

5. Σας αρέσει άραγε η πολτοποίηση του ανθρώπου στην όζουσα εμπράγματη παγκοσμιοποίηση του τίποτα; Κρατήστε την για τον εαυτό σας. Αφήστε εμάς να ζήσουμε με την από αιώνων ιδιαιτερότητα της ελληνικής σκέψης, όπως τη διδαχθήκαμε στα σχολειά μας και από τους γονείς μας. Αφήστε μας να είμαστε συντηρητικοί(;) οπισθοδρομικοί(;) Εσείς κρατήστε για τον εαυτό σας την παγκοσμιοποίηση της ενοχής, της ετερόδουλης και εθελόδουλης δουλείας του σύγχρονου ανθρώπου. Εμείς εδώ κρατάμε ψηλά και σταθερά τη σημαία της Ελλάδας, όπως μας την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας.

[Οδυσσέας Ελύτης: Η Ελλάδα είναι μια ελιά, ένα αμπέλι και μια βάρκα, εάν χάσουμε αυτά τα υλικά, θα τα ξαναφτιάξουμε.]

Ευαγγελος Ποντικοπουλος, Συντ/χος εκπαιδευτικός, Ορχομενός

Χάρτες Σκοπίων και προπαγάνδα

Κύριε διευθυντά

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στην έγκριτη «Καθημερινή» σχετικά με 40 χάρτες παλαιούς των 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, που απεικονίζουν την περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας και εκτός αυτής την περιοχή των Σκοπίων, καθώς και του ήλιου της Βεργίνας, συμβόλου των Ελλήνων Μακεδόνων από τον 4ο αιώνα π.Χ., ήτοι περίπου 1.000 χρόνια από την εμφάνιση στα Βαλκάνια των πρώτων σλαβικών φύλων (6-7ος αιώνας μ.Χ.), σημειώνω τα εξής: α. Ηταν συνετή, βάσει των ανωτέρω, η πράξη της ΠΓΔΜ να αφαιρέσει από τη σημαία της τον ήλιο της Βεργίνας, τα πρώτα έτη της 10ετίας του 1990. β. Σε ό,τι αφορά την ονομασία, θα μπορούσε να αναφερθεί η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, όταν τη 10ετία του 1960 ζήτησε να γίνει μέλος τής τότε ΕΟΚ. Με επιμονή της Γαλλίας, κυρίως, υποχρεώθηκε σε αλλαγή του ονόματός της και επέλεξε νέο όνομα (Ηνωμένο Βασίλειο). Η Γαλλία δεν ήθελε το προηγούμενο όνομα, γιατί με αυτό μπορούσαν να υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της (η γαλλική Βρετάνη, ήταν κάποτε, αγγλική κτήση).  Στην περίπτωσή μας, όμως, τα Σκόπια δεν κατέκτησαν ποτέ τμήμα της σημερινής ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, ενώ θέλουν να διεκδικούν, από χιλιετιών, ελληνική περιοχή μέχρι τη Θεσσαλία (δεν φοβούνται ούτε τους θεούς του Ολύμπου;), περιλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης (Πρόσφατα σε συγκέντρωσή τους στο Τορόντο του Καναδά, διανέμονταν τέτοιοι χάρτες προπαγάνδας).

Κων. Γκογκας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή