Πληρώνουμε (και) τους «Δεν πληρώνω»

Πληρώνουμε (και) τους «Δεν πληρώνω»

Κύριε διευθυντά

Εξαιρετικά δυσάρεστη και ανησυχητική η εικόνα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας σήμερα. Το περιστατικό που καταγράφει η συνεργάτις σας Αλεξάνδρα Κασσίμη στο φύλλο της 14ης Μαρτίου, κατά το οποίο ο μηχανοδηγός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Πειραιάς – Κηφισιά ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τη θέση του και να κλωτσήσει τις πόρτες του συρμού για να κλείσουν, αποδεικνύει την πλημμελή συντήρηση του τροχαίου υλικού. Η έλλειψη συντήρησης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τροχαίο δυστύχημα με τραγικές συνέπειες.

Πριν από 14 χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μετρό και του τραμ. Οι αφετηρίες των λεωφορείων απομακρύνθηκαν από το κέντρο της πόλης και τοποθετήθηκαν σε στάσεις του μετρό. Η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο και η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκαν αισθητά. Οι πολίτες, χάρη στο ενιαίο εισιτήριο, χρησιμοποιούν για την καθημερινή μετακίνησή τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και εξοικονομούν χρόνο και χρήμα.

Δυστυχώς, σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Δύο στα τρία λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης. Αρκετά από όσα λεωφορεία κινούνται έχουν προβλήματα και είναι αμφίβολο αν μπορούν να περάσουν από ΚΤΕΟ. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος χρειάζεται πλήρη ανακαίνιση.

Τα οχήματα του μετρό και του τραμ λειτουργούν ακόμη ομαλά, υπάρχουν όμως μερικές ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία.

Το πώς φτάσαμε ώς εδώ είναι γνωστό στους Αθηναίους. Ξεκινήσαμε από το Κίνημα «Δεν πληρώνω» που λανσαρίστηκε από επώνυμους πολιτικούς. Ακολούθησαν επιθέσεις κατά των ελεγκτών των εισιτηρίων, με απειλές και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων στους σταθμούς του μετρό από «άγνωστους» δράστες. Και τέλος, το μπάχαλο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στα τραμ και στα λεωφορεία βέβαια ούτε σκέψη για έλεγχο εισιτηρίου. Η καταβολή του κομίστρου επαφίεται στον πατριωτισμό των επιβατών.

Με τις σημερινές συνθήκες, ο ΟΑΣΑ οδηγείται σε πτώχευση και οι δημόσιες συγκοινωνίες σε κατάρρευση. Δεν έχουν ευθύνη η διοίκηση του Οργανισμού και τα συναρμόδια υπουργεία;

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή