Πολλαπλώς χρήσιμη η Αστρονομία

Πολλαπλώς χρήσιμη η Αστρονομία

Κύριε διευθυντά

Οπως τόνισε στην «Καθημερινή» (5/8) ο ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, οι κλιματικές-περιβαλλοντικές μεταβολές εκδηλώνονται και από αστρονομικά αίτια (π.χ. αλλαγές στην ετήσια περιφορά της Γης γύρω από τον Ηλιο, αλλά και αλλαγές στην κλίση του άξονα της εικοσιτετράωρης περιστροφής της Γης, σε χρονικές κλίμακες δεκάδων έως δεκάδων χιλιάδων ετών).

Συνεπώς, η ανάγκη της απαραίτητης προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής υποδηλώνει την εξίσου απαραίτητη ανάγκη για ενημέρωση-προσαρμογή όλων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς και στις βασικές αστρονομικές γνώσεις. Δυστυχώς, όμως, είναι αλήθεια ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Αστρονομία, υπό οποιαδήποτε μορφή της, έχει εξαφανισθεί από τη διδασκόμενη ύλη στα σχολεία μας και, μάλιστα, παρά τις πολλές, προς το αντίθετο, συνεχείς και πλήρως δικαιολογούμενες προτάσεις, επισημάνσεις και υποδείξεις.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, των επισημάνσεων του κ. Ζερεφού, και της επιτακτικής ανάγκης αποδοχής των, θέλω, για μία ακόμη φορά, να απευθύνω έκκληση προς τους αρμοδίους (και μη αρμοδίους) για ανατροπή, επί τέλους, αυτής της αψυχολόγητης απόφασης και για επαναφορά της διδασκαλίας της Αστρονομίας στα σχολεία μας.

Με τον τρόπο αυτής της συνδυασμένης προσφοράς Αστρονομίας και Περιβαλλοντικής Φυσικής και με δεδομένο ότι «Η Αστρονομία διαμορφώνει χαρακτήρα», θα διευκολυνθεί αποφασιστικά και το περιβαλλοντικό έργο της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τραπέζης της Ελλάδος όπως, εξάλλου, σαφέστατα υποδηλώνεται και από την ιστορία των πρότερων διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και προσφορών του κ. Ζερεφού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Νικολαος Κ. Σπυρου, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή