Η αντιχουντική αφίσα ήταν δική μου

Η αντιχουντική αφίσα ήταν δική μου

Κύριε διευθυντά

Η  «Καθημερινή» της 31ης Δεκεμβρίου 2019, συνοδεύεται από το φύλλο της, της 21ης Ιουνίου 2009, σε επανέκδοση. Σε αυτό, στη σ. 4, δημοσιεύεται μια αντιχουντική μου αφίσα που δημιουργήθηκε στο Παρίσι κατά τις πρώτες ημέρες της δικτατορίας.

Η αφίσα αυτή αποδόθηκε εσφαλμένα στη Βάσω Κατράκη. Σημειώνω εδώ ότι κατά τον πρώτο χρόνο της δικτατορίας η Βάσω βρισκόταν εξόριστη στη Γυάρο.

Ζήτησα με επιστολή μου, όταν πρωτοδημοσιεύθηκε η αφίσα στην εφημερίδα τον Ιούνιο του 2009, να γίνει η δέουσα επανόρθωση. Αυτό δεν έγινε, ως ώφειλε, στην προσήκουσα θέση, στην ίδια δηλαδή στην οποία δημοσιεύθηκε η αφίσα, αλλά σε άλλο «άγονο» σημείο. Και πάλι, δεν είδα σε κάποιο σημείο της εφημερίδας μνεία του λάθους. Ετσι, επιστρέφει η αρχική εσφαλμένη «ενημέρωση» ως προς την πατρότητα της αφίσας.

Γιαννης Χαϊνης

Η πολυετής απραξία σε κλίμα διχόνοιας

Kύριε διευθυντά

Δυστυχώς, στην πλειονότητά τους υπουργοί και βουλευτές, τα τελευταία 30 χρόνια, αντί να ασχολούνται με τα εθνικά θέματα αφιέρωναν χρόνο χρυσάφι για το πελατειακό σύστημα. Δομικές παθογένειες στο Κοινοβούλιο που γέμισε με ηθοποιούς – μανεκέν και οι οποίοι εκτόπισαν με τορπίλες και μεθοδεύσεις άξιους. Ασχετοι, αγράμματοι, αδιάβαστοι, που πότε δεν άνοιξαν ένα βιβλίο για να μάθουν τι είναι ΑΟΖ. Το χειρότερο όμως είναι πως λόγω της απραξίας τους δεν ρώτησαν έναν καθηγητή Διεθνούς Δικαίου για να τους κάνει φροντιστήριο για την επέκταση χωρικών υδάτων και τον προσδιορισμό της ΑΟΖ.

Αυτό που σίγουρα δεν τους έχει προβληματίσει είναι η περίπτωση των Ιμίων και η επιθετικότητα ενός φρενοβλαβούς σουλτάνου που νομίζει ότι μπορεί να αλωνίζει στη Συρία και στη Μεσόγειο. Η πλειονότητα των βουλευτών ελπίζω να έχει συνείδηση πως αν δεν υπήρχαν τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν θα είχαμε ούτε ένα μνημόνιο και το κατά κεφαλήν εισόδημα θα ήταν σε επίπεδο Ελβετίας. Δυστυχώς, οι ανεκδιήγητοι πολιτικοί μας μετά την εισβολή στην Κύπρο ακολούθησαν μια πολιτική φοβική και κατευνασμού που έδωσε δικαιώματα στην Τουρκία για αυθαιρεσία και επεκτατισμό. Οι ίδιοι δεν πήραν κανένα μάθημα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα Ιμια, επειδή δεν υπήρξαν ποινικές καταδίκες για τους υπαιτίους.

Ομως, στον νέο Π.Κ. δεν θεσπίστηκε ειδικό αδίκημα για την απραξία στα εθνικά θέματα. Οι ευθύνες των πολιτικών είναι ιστορικές. Να μην ξεχνάμε πως η αφασία σε συνδυασμό με τη διχόνοια οδήγησαν στη συρρίκνωση του εθνικού κορμού με τις χαμένες πατρίδες. Επιβάλλεται να παραμεριστεί η κομματική διαπάλη και να συγκληθεί επειγόντως Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (κατά τα πρότυπα της Τουρκίας), αφού προηγηθεί ενδελεχής ενημέρωση στα τρέχοντα καυτά και εξειδικευμένα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. «Οι καιροί ου μενετοί».

Γεωργιος Τρανταλιδης, Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή