Δύο οι επισκέψεις του Χαϊλέ Σελασιέ

Δύο οι επισκέψεις του Χαϊλέ Σελασιέ

Κύριε διευθυντά

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον, επίκαιρο και αποκαλυπτικό άρθρο των Δημητρίου Αθηνάκη και Νίκου Ευσταθίου «Γαλαζοαίματοι στη χώρα του γαλάζιου» («Καθημερινή» της Κυριακής, 6.5.2018, σ. 15), γίνεται εκτενής αναφορά στον Χαϊλέ Σελασιέ, Ρας Τάφαρι της Αβησσυνίας, και την επίσκεψή του στη χώρα μας τον Αύγουστο του 1924. Επιτρέψατέ μου δύο μικρές συμπληρώσεις. Πρώτον, ο Χαϊλέ Σελασιέ (23.7.1892 – 28.8.1975), που σημαίνει η Δύναμη της Αγίας Τριάδος, αντιβασιλέας από το 1917, επισκέπτεται πράγματι τη χώρα μας το 1924. Ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας τον Ρας Τάφαρι έδωσε το όνομα της Αβησσυνίας σε μία πλατεία της πόλεως των Αθηνών.

Πρόκειται για τη γνωστή πλατεία Αβησσυνίας, κοντά στο Μοναστηράκι. Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού βοοειδών στην Αθήνα, συνδυαζόμενη και με τα τροχαία ατυχήματα από συγκρούσεις αυτοκινήτων με πεζούς, τροφοδότησε τη φαντασία και την πένα των ευθυμογράφων των εφημερίδων, μία από τις οποίες έγραφε: «Κόψε χέρια, κόψε πόδια, εις το τέλος θα μας μείνουν του Ρας Τάφαρι τα βόδια» (Πλείονα εις Π. Γ. Φούγια, «Η πτώση του αυτοκράτορα Haile Selassie A΄». Θεσσαλονίκη, Μαλλιάρης-Παιδεία, 2004).

Δεύτερον, ο αυτοκράτωρ από το 1927 Χαϊλέ Σελασιέ, φιλέλλην και προστάτης του ελληνισμού της Αιθιοπίας, ο μοναδικός ηγέτης χριστιανικού κράτους της Αφρικής, επισκέφθηκε τη χώρα μας για δεύτερη φορά το 1953. Η Εκκλησία της Ελλάδος τού επιδαψίλευσε μεγάλες τιμές, έλαβε χώρα ειδική δοξολογία προς τιμήν του στη Μητρόπολη Αθηνών [περισσότερα στον τόμο Σπυρίδωνος του από Ιωαννίνων, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1949-1956), «Κείμενα», Επιστασίᾳ και φροντίδι Κυρού Διονυσίου (Ψαριανού) Προνοίᾳ Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου. Επιμέλεια Κ. Π. Βλάχου. Ιωάννινα, 2008, σσ. 418-421], όπου η σχετική ευχή αναπέμφθηκε προς τιμήν του.

Χρηστος Π. Μπαλογλου, Αμαρούσιον

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή