Ο νόμος είναι νόμος

Κύριε διευθυντά

Τα λόγια αυτά απηύθυνε σε αστυνομικούς, αναφερόμενος στο θέμα των πλαστών πινακίδων του κ. Λιάπη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικ. Δένδιας, κατά το πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριό τους και κατέληξε: «Μόνο αυτό σας δεσμεύει και τίποτε άλλο». Ανέφερε επίσης προσωπική εμπειρία του που αφορούσε επίδοση κλήσης σε βουλευτή της Ιρλανδίας, που ενώ οδηγούσε μιλούσε στο κινητό τηλέφωνό της με τον πρωθυπουργό της χώρας («Καθημερινή», 19/12/2013).

Αυτά φέρνουν στο μυαλό δύο παρόμοιες ιστορίες. Στη δεκαετία του 1870, ο πρωθυπουργός της Πρωσίας και αρχικαγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας Oθων πρίγκιπας φον Μπίσμαρκ περνούσε τις διακοπές του σε ένα παλάτι στην εξοχή. Κοντά σε αυτό υπήρχε νερόμυλος όπου ένας χωρικός άλεθε δημητριακά.  Κατά τη λειτουργία του ο μύλος έκανε θόρυβο και ενοχλούσε τον Μπίσμαρκ. Αυλικοί ενημέρωσαν τον χωρικό να σταματήσει τη λειτουργία του. Αυτός δεν συμμορφώθηκε οπότε επανήλθαν με απειλές από τον Μπίσμαρκ. Τότε ο χωρικός απάντησε με το εξής μήνυμα. Πέστε στον Αυτοκράτορα ότι υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο (υπονοώντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη).

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τόνι Μπλερ, σε ένα αεροπορικό ταξίδι του συνέχιζε να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο ακόμη και λίγο πριν από την απογείωση του αεροπλάνου. Μια συνοδός τον ειδοποίησε ότι έπρεπε να διακόψει. Ο κ. Μπλερ την ενημέρωσε ότι δεν ήταν δυνατόν κι ότι μιλούσε με τη βασίλισσα της Αγγλίας. Το γεγονός αναφέρθηκε στον κυβερνήτη του αεροσκάφους, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον κ. Μπλερ: Δεν έχει σημασία με ποιον μιλάει, ο κανονισμός είναι κανονισμός. Μετά απ’ αυτό ο πρωθυπουργός διέκοψε τη συνδιάλεξη!

Ε. Σακελλαριου – Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α., Αθήνα

Παράλειψη

Kύριε διευθυντά

Προς μεγάλη του τιμή (και κατά σπάνια εξαίρεση) ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Bασ. Kεγκέρογλου επέλεξε να ανταποκριθεί στο ερώτημα του επιστολογράφου σας κ. Γεωρ. Aραμπατζή για τις «προσπάθειες επιστροφής των παρανόμως ληφθέντων ποσών (συντάξεων 175 εκατ.) και δίωξη αυτών που παρανόμησαν» Δεν θυμάμαι (και αμφιβάλλω), αν ο επιστολογράφος σας ζητούσε μόνο αυτή την ελλιπή και διαδικαστική ενημέρωση. Aυτό που ενδιαφέρει κυρίως, κυριότατα, τον Eλληνα φορολογούμενο, που κατέβαλε τις παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις, είναι ποια ποσά ανακτήθηκαν, ούτε καν απλώς ποια καταλογίστηκαν. Eπ’ αυτού δεν υπάρχει απάντηση, ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για παράλειψη και όχι αποσιώπηση. Nα περιμένουμε συμπλήρωση;

Kωστας Γ. Mπονιφατσης

Oι «βρυκόλακες» της Aνδρου

Kύριε διευθυντά

Tο κείμενο της κ. Γιώτας Συκκά για τον «Eλληνα βρυκόλακα», στην «K» της 18.1.2014, μου δίνει την αφορμή ν’ αναφερθώ σ’ ένα παρόμοιο φαινόμενο «βρυκολακισμού» που αλίευσα από την αθηναϊκή εφημερίδα «Nέα Eφημερίς» της 16.1.1890 και συνέβη στο νησί της Aνδρου. H περιγραφή, παρά το μακάβριο του θέματος, διακρίνεται για τη σαφήνεια και την πυκνότητα του λόγου, ως δε επληροφορήθην, από Aνδριώτη φίλο, το παράδοξο αυτό έθιμο ήταν διαδεδομένο στ’ αρβανιτοχώρια της Aνδρου.

Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από την «είδηση» της 16.1.1890 της «Nέας Eφημερίδος», που βρίσκεται στη φιλόξενη βιβλιοθήκη της Nαυπάκτου.

«…Eν τω δήμω Aρνης λέγουσιν επικρατεί έθιμον, καθ’ ό εάν ονειρευθή ως εχθρόν του τεθνεώτα, δέον να μεταβή νύκτωρ εις τον τάφον αυτού να εξαγάγη το πτώμα και να το κάψη. Προ μηνός δε ετελέσθη ακριβώς τούτο. Δύο εν τω δήμω Aρνης χωρικοί αδελφοί είδον κατ’ όναρ ένα εκ των εχθρών των άρτι αποθανόντα. Eυθύς την επόμενην ημέραν μετέβησαν εις τον τάφον του εχθρού των, ανασκάψαντες δε τον τάφον, εξήγαγον το πτώμα και το μετέφερον κάτωθεν συκής, όπου το έκαυσαν, μάλιστα λέγουσιν, ο εις των αδελφών εξήγαγε την καρδίαν του πτώματος, ην ιδιαιτέρως έκαυσεν και την κόνιν αυτής μετέβαλε εις καταπότια, άτινα κατέπιεν διά να παύση το κατατρέχον αυτόν καρδιακόν νόσημα…»

Aντωνης N. Bενετης – Mοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή