Mακεδονικό

Κύριε διευθυντά

Επ’ αφορμή του άρθρου του κ. Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο «Νόμοι εν τόπω καταψύξεως», το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας σας την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, θα ήθελα να προβώ –προς χάριν της εγκυρότητας του ρεπορτάζ σας– σε ορισμένες διευκρινίσεις:

1. Στην περίπτωση του Δήμου Γλυφάδας, ως γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αμέσως μόλις έλαβα γνώση για το ζήτημα το οποίο προέκυψε σχετικά με τη λειτουργία του νεκροταφείου του δήμου, απέστειλα έγγραφο στον Δήμο Γλυφάδας, στις 23 Ιανουαρίου 2013, για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών.

Ο Δήμος Γλυφάδας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κίνηση για την οποία ενημέρωσα εγγράφως –ως όφειλα– το υπουργείο ΠΕΚΑ, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Κατεδαφίσεων και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις 25 Ιανουαρίου (αρ. πρωτ. 5058/4461). Η απόφαση μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Στις 5 Αυγούστου του 2013, ζητήσαμε εγγράφως από τον Δήμο Γλυφάδας να μας ενημερώσει εντός 20 ημερών για την εξέλιξη της υπόθεσης και αν προβεί στην κατεδάφιση με ίδια Μέσα.

Eκτοτε, ουδεμία απάντηση λάβαμε από τον Δήμο Γλυφάδας. Στις 8 Οκτωβρίου 2013, ζητήσαμε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προέγκριση πίστωσης για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών, την οποία και λάβαμε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Στις 7 Νοεμβρίου του 2013, λάβαμε έγγραφο από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση της κατεδάφισης του νεκροταφείου. Στις 14 Νοεμβρίου διαβίβασα τα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 ζητήσαμε από τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος και την αρμόδια Επιτροπή του αριθ. 6 Ν3621/07 να μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση και την αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων (τάφων, σταυρών κ.λπ.), ζητώντας ταυτόχρονα την έκδοση ειδικής άδειας για τη διενέργεια εκταφής ενταφιασμένων νεκρών. Eκτοτε δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ή σχετική οδηγία για να ενεργήσουμε αρμοδίως.

2. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 10 μεγάλα νεκροταφεία, τα οποία βρίσκονται σε αναδασωτέες ή δασικές περιοχές, όπως αυτό των Μελισσίων, το οποίο λειτουργεί επί 30 χρόνια και έχει 2.300 τάφους και το οποίο έχει κριθεί κατεδαφιστέο.

Με λίγα λόγια, μιλάμε για πάνω από 15.000 νεκρούς στην Αττική, οι οποίοι είναι άγνωστο πού θα ενταφιαστούν, όταν επί σειρά δεκαετιών δεν υπάρχουν νόμιμες χωροθετήσεις κοιμητηρίων, ή νομιμοποίηση των υπαρχόντων. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στις 9 Δεκεμβρίου 2013, η ΚΕΔΕ ζητούσε με έγγραφό της προς τον υπουργό ΠΕΚΑ να ψηφιστεί σχετική διάταξη με την οποία να ρυθμίζεται το θέμα αυτό οριζόντια για ολόκληρη την Ελλάδα.

Eτσι προέκυψε η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, η οποία χαρακτηρίζεται στο άρθρο «παρανομία της Βουλής», παραγνωρίζοντας τα σοβαρότατα θέματα που επιλύονται μέσω αυτής. Πιστεύω πως μετά την παράθεση των στοιχείων, τόσο εσείς όσο και οι αναγνώστες σας, μπορείτε να σχηματίσετε μια εικόνα για την πραγματική κατάσταση και να αντιληφθείτε την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης για τη λειτουργία των νεκροταφείων.

Δημητρης Καλογεροπουλος – τ. Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Πάλι προχειρότητα

Κύριε διευθυντά

Για μία ακόμα φορά οι κυβερνώντες παίρνουν μέτρα με την προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού που διακρίνει τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Αναφέρομαι στην εξαγγελθείσα «έκπτωση» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις ημέρες κατά τις οποίες τα επίπεδα ρύπανσης από την αιθαλομίχλη ξεπερνούν τα όρια. Είναι βέβαιο ότι κάτι πρέπει να γίνει για το πρόβλημα αυτό, και μάλιστα θα έπρεπε να έχει γίνει από πέρυσι, ή τουλάχιστον πριν από την επανεμφάνισή του τον φετινό χειμώνα. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό… Το μέτρο που εξαγγέλθηκε γεννά απορίες. Θα αναφέρω μόνο 3, για να δείξω ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό. 1. Πώς θα ξέρουμε πότε να σβήσουμε τα τζάκια και τις ξυλόσομπες και να ανάψουμε τις ηλεκτρικές σόμπες και τα κλιματιστικά; Oταν ανακοινωθούν οι μετρήσεις, το κακό έχει ήδη γίνει. Στην πραγματικότητα, το κακό το προκαλούν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Αν δεν τα ανάψουμε, δεν θα έχουμε πρόβλημα και δεν θα έχουμε και την έκπτωση στο ρεύμα! 2. Αφού ο στόχος είναι να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, πώς θα ελεγχθεί αν οι πολίτες συμμορφώνονται; Τι θα εμποδίσει κάποιον που καίει ξύλα να συνεχίσει να καίει και να εισπράξει και την έκπτωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ; 3. Πώς ορίστηκε το όριο των 2000 KWH πάνω από το οποίο δεν θα υπάρχει έκπτωση; Σε ποιο τετράμηνο αναφέρεται; Εγώ χρησιμοποιώ ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση και τον χειμώνα η κατανάλωσή μου υπερβαίνει το όριο αυτό. Δεν μολύνω το περιβάλλον με ξύλα, αλλά «τιμωρούμαι» γιατί δεν θα πάρω την έκπτωση. Μήπως πρέπει να ανάψω το τζάκι για να πέσει η κατανάλωση ηλεκτρικού, και έτσι να πάρω και εγώ την έκπτωση; Είναι λογικό αυτό; Νομίζω ότι αυτά αρκούν. Χρειάζεται γνώση και σκέψη για να πάρει κανείς σωστές αποφάσεις (και θάρρος, βέβαια). Μήπως θα έπρεπε οι «ειδικοί» των υπουργείων να το ξανασκεφτούν;

Βασιλης Λουζιωτης – Συνταξιούχος – Θρακομακεδόνες

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT