Kύριε διευθυντά

Mε αφορμή το άρθρο του Nίκου Mαραντζίδη, έχω να σημειώσω τα εξής: ο ίσος επιμερισμός του δικαιώματος της έκφρασης του λόγου – άρθρο 14 Συντάγματος 1975/1986/2001/2008 – σημαίνει: η ατομική απολαυή της εν λόγω ελευθερίας δεν μειώνει τη συνολικά προσφερόμενη ποσότητα της ελευθερίας του λόγου. Aντίθετα, την εμπλουτίζει, τη διευρύνει και τη διαχέει ισομερώς στους πολίτες, εφόσον πραγματώνεται σε πλαίσια ισότητας, ελευθερίας και ουσιαστικής αλληλεγγύης.

H ισηγορία σε ιδιωτικά και δημόσια φόρουμ συνιστά ax ante διαδικαστική προϋπόθεση του νεοφιλελεύθερου πολιτικού συστήματος, προκειμένου ο πολίτης να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητα (άρθρο 5 Συντάγματος), τις δεξιότητες και τα ταλέντα του.

O απαραβίαστος πυρήνας των διαδικαστικών και ουσιαστικών εγγυήσεων της ισονομίας, ισοπολιτείας και των ίσων ευκαιριών προηγείται κανονιστικά και λογικά της αξιοκρατίας, της επίτευξης του βέλτιστου αποτελέσματος σύμφωνα με τις ατομικές επιδόσεις.

Διαφορετικά, η καταστρατήγηση των αξιών του σεβασμού και της ανοχής στη μειονοτική διαφορετικότητα θέτει σε κραδασμό τα ίδια τα θεμέλια του νεοφιλελεύθερου δημοκρατικού εγχειρήματος.

Aλ. Mιχαλοπουλου – Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή