Κύριε διευθυντά

Τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως δε μετά την ένταξή μας στην ΕΟΚ και εν συνεχεία στην Ε.Ε., πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες, αναφερόμενοι στους εισβολείς και εν συνεχεία κατακτητές της χώρας Γερμανούς, χρησιμοποιούν τους όρους ναζιστικά στρατεύματα, χιτλερικοί, ναζί κτλ. Ομοίως για τα ιταλικά στρατεύματα εισβολής και εν συνεχεία κατοχής χρησιμοποιούν τον προσδιορισμό «φασιστικά-φασιστικός» κτλ. Πιστεύω ότι αυτός ο πολιτικός προσδιορισμός είναι λανθασμένος (εάν δεν υποκρύπτει προσπάθεια συγκαλύψεως ορισμένων πράξεων των στρατευμάτων κατοχής). Το ότι εις τη Γερμανία κυβερνούσε το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα υπό τον Χίτλερ και εις την Ιταλία το φασιστικό υπό τον Μουσολίνι, δεν σημαίνει ότι οι υπηρετούντες στις Ε.Δ. των χωρών αυτών ήταν μέλη ή οπαδοί των κυβερνώντων κομμάτων (ασφαλώς ορισμένοι ήταν).

Ηταν νέοι οι οποίοι είχαν στρατευθεί και πολεμούσαν διά την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδος των. Από την άλλη πλευρά, τους αντιμετώπισαν τα ελληνικά στρατεύματα στα οποία υπηρετούσαν Ελληνες νέοι που υπερασπίζονταν την ελευθερία της πατρίδος τους και όχι, φυσικά, Μεταξικά στρατεύματα (δεδομένου ότι στην Ελλάδα κυβερνούσε ο Μεταξάς).

Επομένως, νομίζω ότι θα πρέπει, τουλάχιστον από σοβαρά έντυπα όπως η «Καθημερινή», να σταματήσει αυτή η ονοματοθεσία και να χρησιμοποιούνται οι όροι γερμανικός, ιταλικός.

Παναγιώτης Μουστάκας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή