Μνήμη Μιχαήλ Σακελλαρίου

Kύριε διευθυντά

Με πολλή λύπη πληροφορήθηκα την εκδημία του αείμνηστου Μιχαήλ Σακελλαρίου. Σε όσα επαινετικά γράφηκαν για την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του θα ήθελα να προσθέσω και το εξής. Επί πολλά χρόνια η Ρωσίδα διαπρεπής επιστήμων κ. Νίνα Σινίτσινα ασχολείται με τη ζωή και το έργο του μεγάλου Eλληνα μοναχού και συγγραφέα Μαξίμου Τριβώλη, του επιλεγόμενου Γραικού, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα στη Ρωσία και προσέφερε πολύ σπουδαίο πολιτιστικό και συγγραφικό έργο σε ρωσική γλώσσα…

Τα έργα του Μαξίμου είχαν πρωτοεκδοθεί στην πόλη Καζάν σε 3 τόμους μεταξύ 1859 και 1862. Η κ. Σινίτσινα, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη της ζωής και του έργου του Μαξίμου και έχει γράψει πλήθος εργασιών περί αυτού, αποφάσισε να ετοιμάσει μία κριτική έκδοση των έργων του, με βάση όλα τα ρωσικά χειρόγραφα που το έχουν διασώσει. Για τον λόγο αυτό μου ζήτησε αν μπορώ να εξασφαλίσω κάποια οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα. Τότε αποτάθηκα στον Μ. Σακελλαρίου, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου υπήρξα και εγώ ιδρυτικό μέλος, και αυτός αμέσως, με πολλή προθυμία και ενδιαφέρον, διέθεσε ένα σημαντικό ποσόν.

Ο πρώτος τόμος των έργων του Μαξίμου εκδόθηκε στη Μόσχα το 2008 και μνημονεύεται εκεί η προσφορά του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Η πρόθυμη προσφορά του Σακελλαρίου για ένα έργο που δεν θα εκδιδόταν στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει και σχετική διαφήμιση, δείχνει πόση ευαισθησία είχε αυτός για τη διάσωση της μνήμης ενός Ελληνα που προσέφερε τεράστιο έργο στην ομόδοξη Ρωσία. Να είναι αιώνια η μνήμη του!

Aντωνιος-Aιμιλιος Tαχιαος – Ομότ. καθηγητής του ΑΠΘ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή