Για τη Γάζα

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την επιστολή του πρώην υπουργού κ. Α. Ανδριανόπουλου, που δημοσιεύσατε την Πέμπτη 7 Αυγούστου και που αφορά τη φρικτή αιματοχυσία της Γάζας, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ένα κράτος που υφίσταται επίθεση έχει δικαίωμα να αμυνθεί και να προστατεύσει την εδαφική του ακεραιότητα και τον λαό του.

Ακόμη έχει σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου το δικαίωμα των αντιποίνων. Τα παραπάνω δικαιώματα ελέγχονται και περιορίζονται από την αρχή της αναλογικότητας. Η αρχή αυτή που ισχύει στη χώρα μας και στο ιδιωτικό μας δίκαιο (άρθρ. 25 του Συντάγματος), είναι βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Eτσι το αναφαίρετο πράγματι δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τον λαό του, καταστρέφοντας τις υπόγειες στοές της Χαμάς, σύμφωνα με την παραπάνω αρχή δεν μπορεί να νομιμοποιεί τον φόνο χιλιάδων αμάχων γυναικών, παιδιών και γερόντων. Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να διαφυλάσσονται από τα πολιτισμένα έθνη ως κόρην οφθαλμού και να μην εφαρμόζονται a la carte.

Ο κ. Ανδριανόπουλος, που την εποχή των επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας είχε πάρει θέση υπέρ των παράνομων τότε βομβαρδισμών και της αποσχίσεως του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, θα έπρεπε να προβληματίζεται με τις κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αυθαίρετες προσαρτήσεις της Νότιας Οσετίας και της Κριμαίας, που έγιναν από τη Ρωσία, η οποία και επικαλέστηκε το προηγούμενο του Κοσόβου.

Xαριλαος I. Kαλπουζος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή