«Δεύτε ίδωμεν, πιστοί…»

Κύριε διευθυντά

Μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της διαφθοράς, της κατάθλιψης, της απελπισίας, της αβεβαιότητας και της γενικότερης ηθικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η πλειονότητα των συνανθρώπων μας σήμερα, τείνει χέρι συμπαράστασης και παρηγορίας η αγία μας Εκκλησία, καλώντας μας να βιώσουμε τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη μεγάλη γιορτή των ενανθρωπήσεων του Κυρίου.

Οι συνθήκες της γέννησης του Χριστού, όμοιες σχεδόν με τις σημερινές. Και τότε διαφθορά, βία, δουλεία, πόλεμοι, μίσος, ρατσισμός, ξενοφοβία και απανθρωπία. Γεννιέται ως «ξένος» στο φτωχικό σπήλαιο, κινδυνεύει η ζωή του από τον βασιλιά Ηρώδη και φυγαδεύεται ως πρόσφυγας στην Αίγυπτο. Σφάζονται 14.000 νήπια για τη διατήρηση της εξουσίας και πλημμυρίζει η χώρα από δάκρυα, στεναγμούς και οδύνη. Τα ίδια και σήμερα. Πόλεμοι παντού γύρω μας, σφαγές αθώων μπροστά στις κάμερες, ομαδικές εκτελέσεις μικρών μαθητών από φανατισμένους θρησκευτικούς οπαδούς, τυφλά χτυπήματα και ισοπεδώσεις πόλεων και μνημείων, βιασμοί, λεηλασίες, απαγωγές και ξεσπιτωμός χιλιάδων αμάχων αναζητούντων σωτηρία σε δυστυχώς αφιλόξενες χώρες.

Πέραν των εξωτερικών κινδύνων και απειλών, η χώρα μας βιώνει σχεδόν καθημερινά εσωτερικές συγκρούσεις και διαμάχες μεταξύ αντιτιθέμενων κοινωνικών ομάδων και παρατάξεων, ιδεολογικών, θρησκευτικών, αθλητικών, συνδικαλιστικών και κομματικών, που στοχεύουν στην επικράτηση και άσκηση πάσης φύσεως εξουσίας με κάθε ανήθικο μέσο, αδιαφορώντας για το συμφέρον της πατρίδας. Οικογένεια και κοινωνία σε αποσύνθεση. Τα άτομα σε απορία και απόγνωση ζουν το τέλος μιας εποχής και βιώνουν την αγωνία ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Σε μια παρόμοια ζοφερή νύχτα οικουμενικής απελπισίας ο Χριστός «λύχνον ήψε την εαυτού σάρκα» και έγινε η χαραυγή μιας άλλης ζωής. Γεννήθηκε το φως το αληθινόν το «φωτίζον πάντα άνθρωπο ερχόμενον εις τον κόσμον» (Ιω.1,9). Βρέθηκε μέσα σε τόπο και χρόνο και υπέκυψε και ο ίδιος σε αυτές τις συντεταγμένες της φθοράς. Ο Θεός προσέλαβε το ανθρώπινο σώμα και φανέρωσε με τον τρόπο αυτό την απέραντη και μοναδική αξία που έχει το τελειότερο δημιούργημά του, ο άνθρωπος.

Στις μέρες μας οργανώνονται και πραγματοποιούνται πολλές και διάφορες πορείες. Πορείες για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις φυλετικές διακρίσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις και τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Στην ορθρινή χριστουγεννιάτικη υμνολογία υπάρχει ένας θεσπέσιος ύμνος, που μας καλεί σε μιαν άλλη πορεία. «Δεύτε ίδωμεν, πιστοί, πού εγεννήθη ο Χριστός». Μια πορεία με επίγνωση που μας οδηγεί στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ να προσκυνήσουμε τον Βασιλιά της Ειρήνης και να φωτιστούμε από τον υπέρλαμπρο Αστέρα για κάθαρση της ψυχής μας και ανοικοδόμηση μιας καινούργιας ζωής.

Δημητριος Δημηνας – Δικηγόρος Κατερίνης

Ο Μέγας Βασίλειος

Κύριε διευθυντά

Μεσ’ απ’ όλον τούτον τον κυκεώνα των ημερών, από τις κραυγές των παικτών της πολιτικής πρέφας και των μικροπωλητών της δήθεν λογοτεχνίας –έχει δικαίωμα κάποιος να μην αποδέχεται τους υπαινιγμούς, αυτό δεν σημαίνει πως απαγορεύεται σ’ εμένα να τους χρησιμοποιώ– εγώ στέκομαι μπροστά στον «Αγιο Βασίλη» των ημερών. Είναι απόλυτο προϊόν και δείγμα της πολιτιστικής μας αλλοτρίωσης και της πνευματικής μας οπισθοδρόμησης στη    Νεαντερτάλιο Εποχή των σπηλαίων. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας μεγάλος Επίσκοπος της Εκκλησίας μας, με πλούσια κλασική παιδεία, που την απέκτησε με σπουδές στις Σχολές των Φιλοσόφων, κάτω από την Ακρόπολη. Ηταν συγγραφέας σπουδαίων συγγραμμάτων και ρήτορας δεινός. Παράλληλα οργανωτής τεράστιου για την εποχή του, και για τη δική μας εποχή, φιλανθρωπικού έργου, που έγινε «μύθος». Κι αυτόν, τον «μυθικό» Μεγάλο Βασίλειο, Μαθητή και Δάσκαλο της ημετέρας παιδείας, τον πήραμε, τον υιοθετήσαμε, τον οικειοποιήσαμε, ως Βίκινγκ Νορμανδό παλιάτσο «Σάντα Κλάους»! Σήμα περίτεχνο και περίοπτο της ολιστικής, καταναλωτικής μας αγωνίας και κατάστασης, ημών των Αθηναιοποιημένων Ελλήνων, των Διαφωτισμένων απελεύθερων. Των αρνητών του Αγιοβασίλη, που επί αιώνες επιβίωσε διαβαίνοντας και φωτίζοντας, απ’ άκρου εις άκρον της Ορθοδοξίας, όχι μόνο της ελληνόφωνης. Και μ’ όλα ταύτα και παρά ταύτα, ευχόμαστε «Χρόνια πολλά»!!! Αισιοδοξία; Αφέλεια; Αγνοια ή σκοπούμενη αγνόηση;…

Παναγιωτης Χρ. Καραγεωργος

Δύσκολα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε διευθυντά

Με το αποτέλεσμα της τρίτης συνεδρίασης της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να μην εκλέχθηκε τελικά ο Σταύρος Δήμας, σήμανε όμως ότι η απόρριψη αυτή οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, όπως είναι οι εντός μηνός εκλογές που θέλει ο αρχομανής κ. Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη των Eλλήνων πολιτών θέλει στην πρωθυπουργία τον Αντώνη Σαμαρά. Eχει ενδιαφέρον να σημειωθεί εδώ, ότι το μονίμως ευνοϊκό κλίμα δεν αφορά πλέον μόνο τον Σαμαρά, αλλά και το κόμμα της Ν.Δ. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκοπήσεις του τριημέρου πριν από την τρίτη ψηφοφορία της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (26, 27 και 28/12) παρουσιάζεται, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και συγκεκριμένα:

1) Την 28/12 «Το Βήμα Κυριακής» έδωσε διαφορά μόλις 2,5%, που είναι και μικρότερο του αποδεκτού στατιστικού λάθους (3%). 2) Επίσης την 28/12 η «ΒΕΡΓΙΝΑ ΤV» της Θεσσαλονίκης έδωσε διαφορά 2,4%, που είναι ακόμη μικρότερη του στατιστικού λάθους. Και 3) Πάλι την 28/12 δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα» έδωσε διαφορά της εταιρείας ALCO 3,3%. Σημειώνω την απορία μου. Πώς είναι δυνατόν μεγάλα κανάλια της τηλεόρασης και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας να μην έχουν αναθεωρήσει πρόσφατα τις δημοσιευόμενες δημοσκοπήσεις τους, που έδιναν μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. στις 15/12 η GPO για το κανάλι MEGA 6,5%, και η MRB για το κανάλι STAR και την εφημερίδα Real News 4%).

Η οργισμένη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα περάσει στην Ιστορία το ονοματεπώνυμο του καθενός που εκφώνησε στην Ολομέλεια της Βουλής το ανεύθυνο «παρών» του, ταρακούνησε τους περισσότερους απ’ αυτούς οι οποίοι και αναλογίζονται ότι πέσανε θύματα απραγματοποίητων πολιτικών υποσχέσεων. Η ενέργειά τους πάντως σηματοδότησε μία από τις τραγικότερες αθλιότητες του κοινοβουλευτικού βίου αυτής της χώρας. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία και η πορεία των πολιτικών εξελίξεων είναι τέτοια που ο λαός δείχνει να παραμερίζει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα όσα έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα ακούσει τις σειρήνες του λαϊκισμού όταν κληθεί να επιλέξει στις εντός ολίγων ημερών διενεργούμενες εκλογές πολιτικούς με ήθος και πατριωτισμό, επιδεικνύοντας αποστροφή στο συνονθύλευμα των κωμικών της πολιτικής σαβούρας και όσων εκδιώχθηκαν ή μεταγράφηκαν (ποδοσφαιρικός όρος!) από το ΠΑΣΟΚ.

Oλες οι δημοσκοπήσεις λένε ΟΧΙ σε άμεσες εκλογές και ΝΑΙ σε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο λαός θα πει ΟΧΙ σε υποβαθμισμένη Βουλή πολύ γρήγορα, αναδεικνύοντας (με εκλογές) αυτόν που θέλει να τον κυβερνήσει την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στην άκρη του μεγάλου γκρεμού. Είναι ο μόνος που μπορεί να αναστρέψει την πορεία της προς την καταστροφή και να συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι φιλικές προς τη χώρα μας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σταυροσ Τσουκαντας – Πρώην Γεν. Δ/ντής του ΥΠΑΝ

Ενα δίδαγμα

Κύριε διευθυντά

Κατά τη γνώμη μου, το ΠΑΣΟΚ «της καλής εποχής», από άποψη πλειοψηφίας, δύο πράγματα σωστά είχε κάνει: Τα ΚΕΠ και την αντικειμενική τιμή στα ακίνητα. Οι παλαιοί δικηγόροι θυμούνται τι «συναλλαγές» γίνονταν στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι πωλητές και οι αγοραστές και οι κληρονόμοι δήλωναν κατώτερες τιμές από αυτές που πραγματικά πωλούσαν, αγόραζαν ή κληρονομούσαν το ακίνητο, και οι έφοροι έβαζαν εξωφρενικά μεγαλύτερες τιμές, προκειμένου να έλθουν σε «συμβιβασμό» με το απαραίτητο «αντίτιμο»! Και όταν οι συναλλασσόμενοι δεν είχαν να δώσουν ή δεν ήθελαν να δώσουν «αντίτιμο συμβιβασμού» στους εφοριακούς, πήγαιναν στα διοικητικά δικαστήρια. Τα δε διοικητικά δικαστήρια κατά τα 3/4 απασχολούνταν με τις τιμές μεταβιβάσεως των ακινήτων.

Η κοινή γνώμη, το μέτρο των αντικειμενικών αξιών το είχε υποδεχθεί με επαίνους. Διότι ο -τότε- υπουργός Τσοβόλας, στον οποίο οφείλεται το μέτρο, έκανε κάτι έξυπνο. Eβαλε αντικειμενικές τιμές πολύ κατώτερες από τις αγοραίες τιμές. Και έτσι «πέρασε» το μέτρο.

Με δεδομένο ότι οι συναλλαγές ακινήτων κυμαίνονταν ετησίως στα ίδια επίπεδα, η Πολιτεία εγνώριζε εκ των προτέρων πάνω-κάτω τι θα εισπράξει, για να το βάλει στον προϋπολογισμό της. Αυτό πρέπει να γίνει δίδαγμα στη σημερινή κυβέρνηση. Πρέπει να υποεκτιμήσει αστικά, αγροτικά, δασικά ακίνητα, ώστε να επιτύχει να «περάσει» το μέτρο.

Κωνσταντινος Δ. Θανοπουλος – Δικηγόρος ε.τ., τ. νομάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή