Παγκόσμια Ημέρα Aυτισμού

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που ήταν στις 2 Απριλίου, επισημαίνουμε τα εξής: Ο αυτισμός είναι μια νευροψυχιατρική, αναπτυξιακή διαταραχή που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα και οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από παιδί σε παιδί, κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και παρουσιάζονται πριν από την ηλικία των 3 ετών. Αυτά είναι η καθυστερημένη ή ανώμαλη ανάπτυξη της γλώσσας, της ομιλίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και μη φυσιολογικές συμπεριφορές, εμμονές και στερεοτυπίες. Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά αυτισμού έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με έρευνες, 18 στα 10.000 παιδιά ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα του αυτισμού, ο οποίος είναι 4 με 5 φορές συχνότερος στα αγόρια.

Η εξέλιξη ενός αυτιστικού παιδιού εξαρτάται από τις νοητικές δεξιότητες και τον λόγο. Eχουν δημιουργηθεί ειδικά προγράμματα για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων, όπως η αυτοεξυπηρέτηση και οι κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Ακόμη, έχουν κατασκευαστεί προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης, μέσα από τα οποία μαθαίνουν δεξιότητες εργασίας. Oσο το παιδί μεγαλώνει, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί. Σε όλη τη ζωή θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα και επίβλεψη από την οικογένεια, ειδικούς ψυχολόγους και παιδαγωγούς.

Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, παραμένει σε όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Η αντιμετώπισή του είναι κυρίως εκπαιδευτική και λιγότερο φαρμακευτική. Με τον ερχομό ενός αυτιστικού παιδιού, κάθε μέλος της οικογένειας αντιδρά διαφορετικά. Τα κυριότερα συναισθήματα είναι σοκ, θλίψη και άρνηση, καθώς περιμένουν ένα όμορφο και υγιές παιδί και ξαφνικά μαθαίνουν ότι έχει αυτισμό. Επιπλέον αισθάνονται θυμό, αγανάκτηση, πανικό και ενοχή. Oμως, με τη σωστή ενημέρωση, αυτά τα συναισθήματα μειώνονται και με τον χρόνο παύουν να υπάρχουν. Τέλος, παρατηρείται ανησυχία για τη βαρύτητα της διαταραχής, το μέλλον του παιδιού και τη στάση των οικείων και της κοινωνίας.

Στη σύγχρονη κοινωνία, το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά παιδιά και οι οικογένειές τους είναι το στίγμα και οι διακρίσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται προσπάθειες των γονέων, εκστρατείες ενημέρωσης για τη φύση του αυτισμού, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή. Το 2007 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ότι τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε!

Σοφια Καραντινου, Ειρηνη Κορχατζη, Aννα Μαυροκωστα

Η θεσμική αποστολή της αντιπολίτευσης

Κύριε διευθυντά

Η θεσμική αποστολή της αντιπολίτευσης στο σύνολό της είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η κριτική των πράξεων και των παραλείψεων της κυβέρνησης. Είναι μεγάλη αλήθεια και όχι πολιτική παραδοξολογία ότι η θετική και παραγωγική πορεία μιας κυβέρνησης εξαρτάται εκτός από την επάρκειά της και τον δυναμισμό της και από την ορθή, τη δημιουργική, την καλόπιστη και ειλικρινή αντιπολίτευση που δέχεται στο Κοινοβούλιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από τη μείζονα αντιπολίτευση. Η ελληνική πολιτική ζωή, ο κοινοβουλευτικός βίος, δεν έχει καταγράψει έως τώρα μία αντιπολίτευση που να ασκούσε το θεσμικό της έργο εποικοδομητικά και δημιουργικά, ελαυνόμενη από το γενικό συμφέρον και όχι από μικροπολιτική και πολιτική ιδιοτέλεια. Σκοπός και αποστολή της ήταν να υπονομεύσει και να φθείρει την κυβέρνηση και να τη διαδεχθεί το συντομότερο δυνατόν στην εξουσία και στα αγαθά της. Αποστολή όμως της αντιπολίτευσης δεν είναι η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση που σ’ αυτή τη μάχη τα πρώτα θύματα είναι η αλήθεια, η καλή πίστη, η ειλικρίνεια, η αντικειμενικότητα. Αποστολή της είναι ένας υπεύθυνος, αξιόπιστος, επιχειρηματολογημένος κοινοβουλευτικός διάλογος ο οποίος θα επισημαίνει λάθη, θα εντοπίζει παραλείψεις και θα καταθέτει θετικές και δημιουργικές προτάσεις, ωφέλιμες και χρήσιμες του γενικού συμφέροντος. Κάθε κυβέρνηση και κάθε αντιπολίτευση πρέπει να παίζει το πολιτικό παιχνίδι όχι με «σημαδεμένη τράπουλα». Πρέπει η ωραία τέχνη της πολιτικής να βασίζεται σε αρχές και κανόνες και να διεξάγεται με αρχές και κανόνες. Δεν νοείται πολιτική δράση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση έξω από την ευθύτητα, την εντιμότητα, το πολιτικό ήθος και την πολιτική ηθική. Ο Ελ. Βενιζέλος έγραψε και διακήρυξε: «Ασφαλώς η πολιτική δεν είναι ηθική. Μια καλή πολιτική όμως πρέπει να βασίζεται στην ηθική». Ηθική είναι η αλήθεια, όχι το ψεύδος, είναι η ευθύτητα και η ειλικρίνεια. Ηθική είναι η καλή πίστη, όταν η πολιτική από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ασκείται μ’ αυτές τις αρχές, τότε διακονεί, θεραπεύει και υπηρετεί το γενικό συμφέρον, διαφορετικά ναυαγεί, χρεοκοπεί και παρασύρει και τη χώρα σε χρεοκοπία. Εάν η χώρα έφθασε εδώ που έφθασε είναι επειδή η πολιτική ασκήθηκε από το 1981 και μετά δίχως Αρχές και κανόνες, δίχως πολιτικό ήθος. Ο Πουανκαρέ – ο π. πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έγραψε: «Ο πολιτικός πρέπει να είναι τιμιότερος από όσο πρέπει για να φαίνεται τίμιος όσο πρέπει».

Επιστροφή, λοιπόν, της πολιτικής, των πολιτικών στην αλήθεια και στο πολιτικό ήθος. Μ’ αυτά τα υλικά, μ’ αυτά τα όπλα, η πολιτική και οι πολιτικοί θα γίνουν χρήσιμοι και ωφέλιμοι στη χώρα. Οριστικό διαζύγιο, λοιπόν, με το ψεύδος, με την πολιτική απάτη.

Γ. Σταραντζης – Δικηγόρος

Η επιστολή Πανούση

Κύριε διευθυντά

Μετά την παράνομη, όπως την χαρακτήρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εισβολή κάποιων αντεξουσιαστών στον χώρο της Βουλής, ακολούθησε η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με το περιεχόμενο της οποίας δεν μπορεί κανένας υπεύθυνος και καλής πίστεως πολίτης, «αριστερός ή δεξιός», να διαφωνήσει, συγχαίροντας τον υπουργό για τη θαρραλέα και υπεύθυνη στάση του.

Η χώρα, όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί από τις «δημοκρατικές» διαμαρτυρίες κάποιων κουκουλοφόρων νεαρών, οι οποίοι όποτε θέλουν προβαίνουν σε καταλήψεις πανεπιστημίων, υπουργείων, δημαρχείων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, προπηλακίζουν καθηγητές και κρατούν σε ομηρία δημόσιους λειτουργούς και απλούς πολίτες, ενώ παράλληλα καταστρέφουν περιουσίες αθώων πολιτών. Αποκορύφωμα στο μπαράζ των τελευταίων καταλήψεων αποτέλεσε αυτή η εισβολή των αναρχικών στη Βουλή, την οποία, παρά τη διαφωνία ορισμένων, αποδοκίμασε έντονα ο κ. Πανούσης, στέλνοντας προς τους διαφωνούντες, ένα θαρραλέο και καθαρό μήνυμα: «Αριστερή διακυβέρνηση δεν μπορεί να σημαίνει ανοχύρωτη πόλη».

Ο γνωστός για το ήθος του ακαδημαϊκός κ. Πανούσης, με αυτή τη μικρή επιστολή του, απευθυνόμενος προς τους αριστερούς συναδέλφους του τού ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει όλα! Στις δημοκρατικά οργανωμένες ελεύθερες κοινωνίες, ο επιβαλλόμενος σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη προϋποθέτει τον σεβασμό όλων στην έννομη τάξη.

Ηλιας Μαλεβιτης – Δικηγόρος, πρ. βουλευτής

Δύο στο «πιλοτήριο»

Κύριε διευθυντά

Εντάξει, καλό είναι να υπάρχει πάντα και δεύτερο άτομο στο πιλοτήριο εκτός του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη. Ομως τι γίνεται αν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης είναι προβληματικοί (ή ψεκασμένοι) αλλά και ένα μεγάλο μέρος των επιβατών εκστασιασμένο για την υπερήφανη και εντυπωσιακή καθοδική τους πορεία; Τι κι αν ο πύργος ελέγχου προειδοποιεί με κάθε τρόπο και ένταση, η πορεία είναι σίγουρη, σταθερή και μεθοδευμένη, ο στόχος θα επιτευχθεί και θα το απολαύσουμε προφανώς όλοι μαζί με τσάμικα, νταούλια και ζουρνάδες, ενδεδυμένοι κατάλληλα χωρίς λιμοκοντόρικες και επαίσχυντες γραβάτες, αλλά με λεβέντικες φουστανέλες και ηρωικά τσαρούχια.

Ζήτω το έθνος.

ΥΓ.: Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όντως αυτοί είμαστε και να ξεχάσουμε τα περί κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας;

Γ. Παπαδουκας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή